Fika i finkan: Swedish people find i mysigt

När nordanvinden viner kring knäna och ett dopp i sjön känns ungefär lika lockande som att trampa i ett huggormsbo, det är då det poppar upp små ljus i den semesteravkopplade hjärnan. Det är då man yttrar sådana saker som ”Nämen hörni, ska vi inte åka och fika någonstans istället.”

8 juli 2019 09:00

Och så gör man det. För om det är en sak som är riktigt säker på sommaren så är det den att det finns ett fik i var och varannan buske, på de mest udda ställen och i de märkligaste hus. Dessutom är det roligt nästan jämt och roligast är det när man kan lära någon annan något nytt.

Ägarna till Burträsk Camping, nederländarna Sandra Hilbrands och Egbert Venema, de pratar helst engelska. Svenskan har de inte hundra procent kläm på än och det är därför de inte vet att det finns ett annat ord för "arrest". Men nu vet de det och därför kan de också ta en fika i finkan på vars skylt det står Café Arresten.

Orsak och verkan

Den före detta arresten är riktigt ålderstigen och för några år sedan flyttades den från Burträsk till Västomviken där huset förvandlades till sommarstuga. Sedan flyttades kåken igen och hamnade på campingen. Där stod den och såg sådär genuint gammaldags ut när Sandra och Egbert kom på besök första gången.

- I själva verket var det här huset en av anledningarna till att vi tog över campingen 2017, förklarar Egbert.

Det var den förre ägaren som drog igång caféverksamheten. Sandra och Egbert har fortsatt på den inslagna linjen. Dock med den skillnaden att de gjort interiören mer nederländskt hemlik, både för sig själva och för många av de långväga gästerna.

Rätta stilen

"Det är så här många caféer ser ut i Nederländerna."

- Det är så här många caféer ser ut i Nederländerna, berättar Sandra.

Det vill säga brunt, trä och reklamaffischer vars språk känns som hemlandstoner för de landsmän som befinner sig på bortaplan.

När det gäller den numera före detta arresten så är det minsann inte lätt att begripa vad den en gång har använts till, det vill säga att finka folk som inte uppfört sig enligt lagens bokstav.

Historien syns inte så mycket, men den sitter i väggarna och utanför står en gammal (fast ganska ny) grej som många besökare gärna vill låta sig fotograferas tillsammans med: Skamstocken. I den skulle syndaren stå och skämmas inför allt folket.

Nu är det ingen som gör det längre. Skäms alltså. Däremot vet nu samtliga läsare vad en finka är och vad man lämpligen kan göra i den när det blåser snålt runt vaderna.

Café Arresten

Finns: På Burträsk Camping.

Här kan man: Inte bara fika, det finns annat på menyn också.

Har öppet: Sommartid och även andra tider på året då caféet tar emot grupper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa