En gunghäst till tröst

Smutsig och svanslös, men blicken … vilken blick den hade. Gick rakt in i hjärtat på Kerstin Åhgren. Gunghästens öga hade ett viktigt budskap att förmedla: ”Hjälper du mig så hjälper jag dig”.

5 april 2019 10:00

Hjälpt Kerstin, det har hästen verkligen gjort. Med hjälp av nytt ylletyg, kläde, pärlor, spegelbitar, virkade spetsar, yllegarn, hästtagel, fårull och broderinålar har inte bara en, utan två slitna gunghästar, fyndade på loppis och i en begagnataffär, blivit totalt förvandlade.

Blev så tyst

Förvandlad har också Kerstin blivit. Under en period var hon verkligen ledsen och nere. Hennes tre gamla katter, Cola, Smeagol och Bilbo, blev svårt sjuka. En efter en fick de somna in hos veterinären.

- Det blev så tyst hemma. Jag kunde inte sova här, fick sova hos min syster istället, berättar Kerstin.

När katternas liv tog slut, då var det också slut med Kerstins lust att skaffa ny katt.

- Jag sa ”aldrig mera katt”.

Så kom Kisse

När Kerstin köpt sin första häst för 30 kronor och börjat göra om dess yttre så fick hon ett oväntat besök. Plötsligt var Kisse där: En hemlös främling på vilsen vandring. En katt som såg ut att ha levt ett hårt liv och blivit illa behandlad.

Kisse är fortfarande skygg för främlingar, men har fattat tycke för Kerstin, så nu bor de ihop. Det är inte tyst längre och Kerstin har glömt vad hon sa om att skaffa katt.

Hur går det?

"Jag har köpt en tredje häst som jag också ska brodera."

Nu sover hon hemma och är inne på sin andra häst. Sliten och smutsig var den. Nu strålar den i en härlig färgprakt, delvis inspirerad av den traditionella Dalahästen.

Folk vill veta hur det går med Kerstins hästar. De till och med ringer hem till henne och frågar.

I helgen kan alla som vill få se dem med egna ögon, för både hästarna och Kerstin ska delta i Textilfesten på Folkparken.

Och här följer nu ett viktigt meddelande:

- Jag har köpt en tredje häst som jag också ska brodera. Kanske blir den svart, eller turkos. Jag har inte bestämt mig än.

Kerstin Åhgren

Är: Hantverkare.

Bor: I Bureå.

Gör: Broderar på gamla gunghästar.

Deltar: På Textilfesten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa