Chilenaren som blev Skelleftebo

I tre decennier har han verkat i Skellefteås restaurangbransch. Nu avslutar den 63-årige krögaren Hernan Vega karriären och drar sig tillbaka – tror han. ”Jag kommer att sakna jobbet, så vi får se hur det går”, säger han.

12 oktober 2018 09:00

Hernan Vega är född i Copiapo, en chilensk stad 80 mil norr om huvudstaden Santiago de Chile. Från 1973 och 17 år framåt styrdes Chile av en militärjunta med generalen Augusto Pinochet i spetsen. I början på 1980-talet drev Hernan en frukt- och grönsaksaffär. Varor som inte såldes gav han bort till behövande, något som skulle få förödande konsekvenser för Hernan.

– Eftersom jag hjälpte fattiga människor ansåg militären att jag var kommunist, fast jag inte var med i något politiskt parti.

Till slut tvingades Hernan fatta ett tråkigt, men livsavgörande beslut .

– Jag hade det bra i Chile, men efter att ha blivit hotad till livet behövde jag lämna landet. En präst hjälpte mig att fly till Sverige.

Hastigt och oplanerat fick Hernan lämna sin hustru Magdalene och sina två små barn kvar i Chile. I början på oktober 1986 klev han av planet på Arlanda där han fick tre val: stanna i Stockholm eller resa vidare till Malmö alternativt Skellefteå.

– Det blev Skellefteå för att jag tyckte det var ett fint namn. Jag var rädd och nervös när jag landade på flygplatsen.

Han kunde varken svenska eller engelska. Dessutom kände han sig ensam och längtade efter sin familj.

– Första tiden var tuff för mig.

En och en halv månad senare kom hustrun och barnen till Skellefteå, familjen var samlad igen.

– När de kom så förändrades mitt liv till hundra procent.

Efter ett par år i Skellefteå började Hernan att arbeta på restaurang Kriti. Åtta år senare startade han sin egen restaurang och har sedan dess varit krögare i stan.

Mat och matlagning har inte bara varit ett levebröd och yrke under alla år utan även Hernans största intresse.

– Jag tänker på mat tjugofyra timmar per dygn. Det är roligt att testa nya saker i köket, men jag har specialiserat mig på grillat kött.

Hernan ångrar inte beslutet att komma till Skellefteå.

– Jag känner mig som en Skelleftebo och när jag drömmer så gör jag det på svenska.

Nu när Hernan har sålt restaurangen och inte behöver jobba varje helg passar familjen på att besöka det gamla hemlandet Chile under jul och nyår.

– För första gången reser vi dit tillsammans. När vi flydde från Chile var vi fyra och nu när vi reser dit igen är vi elva i familjen, säger Hernan och skrattar.

En sista fråga: Vad har du aldrig ätit?

Fakta

Hernan VegaÅlder: 63 år.Familj: Hustrun Magdalene, 68 år, barnen Eduardo, 40 år, och Gabriela, 39 år, samt sex barnbarn.Bor: Centrala Skellefteå.Yrke: Pensionerad krögare.Intressen: ”Laga mat, till hundra procent.”Äter helst en fredagskväll: ”En entrecote med salt och peppar, den ska alltid vara rosa. Till det en god tomatsallad.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa