Bönhuset i Robertsfors som blev ett bageri

Här är brödet som är bakat med andakt. Det är tolv år sedan EFS-bönhuset i Robertsfors omvandlades till ett bageri. Här tillverkas nu alla typer av bröd, kaffebröd och bakelser för hela bygden, men på vinden finns delar av det gamla religiösa arvet kvar. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

6 juli 2019 19:00

Sedan ett år tillbaka är det Mulugeta Gijo, eller Mölle som han kallas, som driver bageriet.

Här tillverkas alla typer av bröd, kaffebröd och bakelser för hela bygden.

– Jag hade bara bakat hemma innan. Det var när jag blev arbetslös och gick en kurs i att starta eget som jag fick idén med bageri. Först hade jag tänkt baka endast etiopiskt bröd från mitt hemland, men så fick jag chans att överta det här bageriet, säger Mölle till VK.

Han tycker att han fått mycket hjälp av kommunen, arbetsförmedlingen och banken att utveckla och förverkliga sina idéer.

Före han tog över bageriet gick han en bagarutbildning på sex månader.

– Jag har också fått mycket hjälp av kompisar och vänner. Egentligen av alla, säger han.

I dag är det full fart i bageriet. Han har en anställd, Michael Mahendran Coulton, som jobbat tolv år i bageriet och ”följde med” köpet. Han har också en praktikant, Mazea Kesete, som han hoppas kunna anställa.

Den här förmiddagen är det tekakor och bottnar till smörgåstårtor som bakas. Tårtbottnarna ska till en affär i Umeå. Annars är det mest Robertsfors som förses med bröd och bakverk.

– Det är svårt att kunna konkurrera med de stora bagerierna, men det fungerar. Kaffebröd och bakelser går riktigt bra, säger Mölle.

Han vet om att huset varit både apotek och bönhus. Uppe på vinden finns också några religiösa tavlor som han hämtar.

Den ena tavlan föreställer Kristus. På den andra tavlan finns ett landskap med en lång rad sädesskylar.

Knappast visste EFS-rörelsens aktörer att den säden skulle bli huvudingrediens i framtidens verksamhet i bönhuset, även om brödet alltid har haft ett stort religiöst symbolvärde. ”Vårt dagliga bröd giv oss i dag”, heter det ju.

Det dagliga brödet förser Mölle och hans anställda nuförtiden Robertsfors med.

Tom Juslin/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa