Barnmorskan som blev företagsledare

Det var modet och lusten att förändra som fick barnmorskan Jeanette Davidsson att byta spår och bli företagare. ”Jag kände att det var dags för något nytt”, säger hon.

22 mars 2018 12:00

Ett kvarts århundrade har Skellefteföretaget Denzir existerat. Under lika lång tid, 25 år, har företaget gått med förlust. Nu ska den tidigare barnmorskan Jeanette Davidsson, 38 år, få verksamheten att stå på egna ben.

– Bolaget har aldrig haft ett bokslut med plusresultat, men haft ägare som trott på idén. Det har framför allt handlat om utveckling som kostat mycket pengar. Min utmaning är att få företaget att gå runt och stå på egna ben, säger Jeanette Davidsson.

”Min utmaning är att få företaget att gå runt och stå på egna ben.”

Företaget, med sina tre anställda, är tänkt att gå med vinst inom ett och ett halvt år, men det räcker inte med det.

– Min plan är att vi ska växa, men först måste vi bli lönsamma, säger hon.

Företagsidén är att tillverka tänder i ett keramiskt material. En produktion som innebär att varje produkt är specialdesignad för en specifik kund – ingen tand är den andra lik. Dessutom kräver produktionen dyra högteknologiska maskiner. En komplicerad bransch med andra ord.

Under elva år jobbade Jeanette som barnmorska. Ett jobb som hon trivdes utmärkt med.

– Det var fantastiskt. Jag fick vara med om ögonblick som förändrar människors liv.

Trots att hon trivdes med jobbet så gnagde tanken på att få testa något annat, företagsvärlden lockade. 2016 tog hon modet till sig och lämnade barnmorskejobbet, till förmån för entreprenörskolan No Plan B. Ett kliv som ett år senare resulterade i att hon blev delägare och verkställande direktör i Denzir.

– Jag har utvecklats förtvivlat mycket under året på No Plan B.

Jeanette ser likheter mellan sin tidigare roll som barnmorska och att vara företagsledare.

– De slutgiltiga besluten vilade på mig som barnmorska. Samma sak gäller i rollen som företagare, att vara sista utposten.

När Jeannette ska koppla av så försvinner hon gärna in i böckernas värld. Ofta lyssnar hon på talböcker, men på semestern kommer de vanliga böckerna fram.

– Det är mycket mord, men även romaner och faktaböcker. Jag slukar allt.

Att jobba med händerna är också något som får henna att koppla av.

– Jag tycker om att få saker att växa med mina händer. Det kan vara att jag virkar, pysslar i blombänken eller tecknar. Just nu så hinner jag inte så mycket mer än att jobba, sova, äta och vara med familjen, säger hon och skrattar.

Nu har hon drivit företaget i ett halvår och börjar se att verksamheten är på väg åt rätt håll. Jeanette känner att hon just nu är på rätt plats och längtar inte tillbaka till landstinget. Men till barnmorskejobbet stänger hon inte dörren, åtminstone inte helt.

– Vi får se vad framtiden utvisar, säger hon.

Ålder: 38 år.

Bor: Södra Bergsbyn.

Familj: Sambon Mattias Broman, 38 år, samt sönerna Linus, 11 år, och Rasmus, 9 år.

Intressen: ”Böcker är ett stort intresse. Jag slukar allt.”

Äter till frukost: Fil och flingor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa