En skola på landet brukar förknippas med lugn miljö, arbetsro i klassrummen och vackra omgivningar.
Men glöm det. Det är en myt.
Det vet lärare och elever på Kusmarkskolan utanför Skellefteå. Där har ”hela havet stormat”. Inte bara den senaste tiden, utan en längre tid.
Att det är stökigt på en skola är naturligtvis allvarligt, bra skolresultat kräver lugn och studiero. Det som är extra allvarligt i fallet Kusmarkskolan är att det pågått så länge. Och att skolans rektor Petra Irebjörk och grundskolans avdelningschef Anne Rönnberg tycks ha talat förbi varandra, inte lyssnat på varandra eller inte insett allvaret i situationen. Välj själv.
”Rektor borde ha signalerat tydligare”, tycker Anne Rönnberg i Norran (22/2 2020).
”Jag har signalerat tydligt. Jag har haft en tät dialog med alla mina chefer”, kontrar Petra Irebjörk.
Oavsett vem som sagt vad och i vilket tonläge är det skolans elever som är de stora förlorarna. Stöket stjäl tid från undervisningen. Lärare och elever behöver lugn och ro. Bristen på ordning och arbetsfokus är ett uttryck för dåligt ledarskap, antingen ute på skolan eller i kommunhuset.
För en tid sedan var Skolinspektionen i Kusmark. Man besökte Kusmarkskolan. Och fann en hel del brister, omfattande sådana. Om inte åtgärder vidtas riskerar kommunen ett vite på 850 000 kronor. Det är pengar som naturligtvis hade kunnat användas till helt andra ”skolsaker”, betydligt mer angelägna sådana. Nu har skolan och kommunen till augusti på sig.
Enligt undersökningsföretaget Novus hamnar skola och utbildning på fjärde plats när svenskarna får lista sina viktigaste politiska frågor. Skolan har också varit ett av höstens stora och stekheta lokala samtalsämnen. Inte minst efter de sparpaket som presenterats. Anslagen har ökat, ja, men de pengarna har främst gått till ökade lokalkostnader och löneökningar.
Till själva undervisningen bidde det i bästa fall en tumme, hos skräddarmästaren.
Skolorna måste spara. Rektorerna ska hålla budget. Det sparas på det som går att spara på, elevassistenter till exempel. Elever som har svårigheter med rutiner och socialt samspel riskerar att bli utåtagerande. Enligt Skolinspektionens rapport är det i varje fall delvis vad som hänt på Kusmarkskolan. Elever har helt enkelt inte fått det stöd de behöver.
Det finns många lämpliga adjektiv man kan använda. Nöjer mig dock denna gång med oacceptabelt.
I takt med att elevassistenterna försvinner finns det en uppenbar risk att liknande problem uppstår på andra skolor i kommunen. Om de inte redan finns där. Alla kan inte lyckas i skolan. Det är omöjligt. Än mer omöjligt blir det om x antal elever lever rövare. Det drabbar alla, både lärare och elever.
Det har gått ett-och-ett-halvt år sedan valet. På riksplanet undrar allt fler: Är Liberalerna fortfarande är ett parti som prioriterar skola och utbildning? Under Jan Björklunds tid som partiledare gavs utbildningsfrågorna högsta prioritet. Värvningen av läraren och skoldebattören Isak Skogstad som skolpolitisk expert har ännu inte gjort några större avtryck.
Även på det lokala planet håller Liberalerna låg profil i skolfrågan, en alltför låg profil. I fallet Kusmarkskolan får partiet en ny chans att profilera sig i skolfrågorna.
Det går att se som ett tecken i tiden. I dag (25/2 2020) sammanträder kommunfullmäktige i Skellefteå. Tre interpellationer handlar om skolan. Samtliga är skrivna av moderater.