Se nyktert på drogfria arbetsplatser

Ledare. Det är högst rimligt att Skellefte kommun tar ett betydande ansvar, inte bara när det gäller trygga och säkra arbetsplatser utan också när det gäller rehabilitering.

Foto: Fredrik Persson/TT

Samhälle och välfärd2019-11-07 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined

Det borde vara en självklarhet.

Du kommer till jobbet nykter och drogfri, och lämnar det nykter och drogfri. Men allt som borde vara en självklarhet är inte en självklarhet.

Drogtesterna på arbetsplatserna har ökat lavinartat de senaste åren. I dagsläget handlar det om runt 150 000 tester. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2015. Även andelen som fastnar i testerna ökar. Uppskattningsvis 2 000 personer rensat från naturliga förklaringar, som till exempel föreskrivna läkemedel.

I Skellefteå vill kommunen införa slumpvisa alkohol- och drogtester på sina anställda. I varje fall under en försöksperiod.

Du som inte har några problem med det har inga problem. Du som har problem med det har däremot problem. Annett Olofson, jurist på LO-TCO rättsskydd, skriver i Dagens Arbete: ”En anställd som vägrar att utföra ett drogtest som arbetsgivaren beordrat riskerar sin anställning.” Det är med andra ord bara att gilla läget.

Enligt personalnämndens ordförande Maria Marklund (S), är syftet att ”uppnå trygga och säkra miljöer för både våra medarbetare och invånare” och att ”säkerställa att individer som är påverkade av alkohol eller droger inte utsätter sig själv, kollegor eller invånare för risker.”

Det är det svårt att ha några invändningar mot.

Att fatta beslut om att på försök införa alkohol- och drogtester är inte svårt. Svårigheterna kommer när orden ska förvandlas till handling. Det finns många fallgropar att ramla ner i.

För det första själva testet: Många läkare och experter på droger och tester har länge höjt ett varningens finger. Det finns lycksökare i branschen och där det finns lycksökare finns det kvalitetsbrister. Skellefteå kommun måste säkerställa att ingen på felaktiga grunder pekas ut som alkohol- eller drogpåverkad på jobbet.

För det andra den personliga integriteten: I tider som dessa, när var och varannan människa fläker ut sitt liv i det offentliga rummet, är det lätt att ta alltför lättvindigt på den enskilda individens integritet. Skellefteå kommun måste i sin iver att skapa drogfria arbetsplatser gå försiktigt fram och under hela processen kunna garantera att den personliga integriteten är skyddad.

För det tredje arbetsgivarens rehabiliteringsansvar: Det låter övertygande och betryggande när Maria Marklund säger att kommunen ”vill skapa möjligheter att på ett tidigt stadium upptäcka personer som använder droger så att de kan få adekvat vård och rehabilitering.” Det är bra. Nu gäller det för Skellefteå kommun att leva upp till den målsättningen.

Det är nämligen högst rimligt att kommunen tar ett betydande ansvar, inte bara när det gäller trygga och säkra arbetsplatser utan också när det gäller rehabilitering. I takt med att de slumpvisa testerna ökat i antal tycker sig LO-facket IF Metall se att arbetsgivarna många gånger har bråttom med att göra sig av med anställda som ”åkt dit” med förbjudna substanser i kroppen.

Det är bra att Skellefteå kommun på det här sättet visar att man menar allvar när man säger att kommunens arbetsplatser ska vara drogfria. Men lika viktigt är att det sköts på ett snyggt och professionellt sätt. Bra och tillförlitliga tester, ett långtgående skydd av den personliga integriteten och omfattande rehabinsatser är viktiga för att testerna ska få acceptans.

Därtill hade det varit en snygg gest om Skellefteås politiker, i varje fall de som kommunen i varierande utsträckning arvoderar, också lät sig testas för alkohol och droger.