Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som i söndags höll sitt sommartal i Umeå, är tydlig: partiet accepterar inte vinst i välfärdssektorn. ”Inte till salu” affischerar partiet över hela landet, och Sjöstedt kräver att en eventuell S–ledd regering förbjuder vinst om Vänsterpartiet ska ingå i den.
Det verkar inte bekymra Socialdemokraternas Margot Wallström, som även hon valkampanjade i Umeå i helgen. ”Jag tror att de på sätt och vis redan mält sig ur”, svarar hon på frågan om regeringssamarbete och menar att Vänsterpartiet har låst sig för hårt i vinstfrågan (Dagens Nyheter 18/8 2014). Det är lätt att förstå varför.
När Sjöstedt försöker förklara hur ett vinstförbud ska gå till får han det inte så lätt, vilket inte minst märktes under gårdagens partiledarutfrågning i Sveriges Radios P1. Han talade både om hur fel vinst är, och att det mesta ska vara offentligägt, men att kooperativ och personalägande går an. Enligt honom ska vinstdrivande bolag ombildas till SVB–bolag, aktiebolag med begränsad vinstutdelning, som knappt får ta ut någon vinst. Problemet att bara att det även finns SVB–bolag som missköter sig grovt.
Hur ska man lösa problemet med SVB–bolag som missköter sig trots vinstförbud? När dessa bolag inte klarar ekonomin kan staten låna ut pengar till dem, menar V–ledaren. Och om anställda som tar över verksamhet, i ett SVB–bolag, ger sig själva höga löner, kan han tänka sig en lagstiftning även mot löner.
Om Sjöstedt får bestämma får dagens välfärdsbolag, många av dem har investerat stora summor i verksamheten och är uppskattade, fortsätta finnas till – men utan att ta ut vinst. Frågan är bara: förbättras välfärden? När SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, granskat effekten av vinster i välfärden dras slutsatsen att det inte går att säga att effektiviteten blivit sämre, eller att vården blivit det. Det finns såväl offentligt som privat driven verksamhet som har brister.
Minns ni förresten 70-årige Sören som tidigare i sommar ramlade och fick vänta ett helt dygn på vård, och som när han väl fått akutvård på sjukhuset blev liggandes upp till en timme i sin egen avföring på sitt äldreboende? Sörens barnbarn fick rycka in när personalen nonchalerade deras morfar, trots rop på hjälp.
Jag förstår om historien inte är bekant: vanvården ägde rum på Hagalid, ett kommunalt drivet boende i Timrå. Min poäng är inte att försvara giriga bolag som gör fel, de ska sättas dit. Men den som tror att vinstförbud löser välfärdens problem gör det alldeles för lätt för sig.