Det brukar ofta, och rätt slentrianmässigt, sägas att Systembolagets monopol på försäljning av alkohol i detaljhandelsledet är ohotat. En majoritet av svenskarna vill ha det kvar, det vill även en majoritet av riksdagens ledamöter. Den svenska folkhälsan ska värnas.
Nu är väl det inte riktigt med sanningen överensstämmande. Monopolet är hotat, hur hotat är det nog ingen som riktigt vet, men varje gång gårdsförsäljning av alkohol kommer på tal, varje gång kommersiella aktörer utmanar, så är det hotat. Nu senast av en dagligvarukedja (som jag inte tänker ge reklam genom att nämna dess namn) som i samarbete med ett näthandelsföretag (som jag heller inte tänker ge reklam genom att nämna dess namn) erbjöd möjligheten att beställa vin för de som köper kedjans färdigpackade matkassar.
Det finns luckor i lagen, sa utredaren och lade ner förundersökningen. Vilket fick folkhälsominister Maria Larsson (KD) att tillsätta en snabbutredning i syfte att skärpa den lagstiftning som styr näthandeln av alkohol. Vilket hon gör alldeles rätt i; att förvandla alkoholen till en produkt bland alla andra, där det blir fritt fram för kommersiella intressen att tjäna pengar på människors missbruk (och bruk) vore djupt olyckligt.
Så nu ska det, en gång för alla, utredas vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Mångas blickar (inte minst Systembolagets) riktas mot Finland och Norge där det är förbjudet att använda sig av mellanhänder vid näthandel och privatimport av alkohol. Men vad utredningen än kommer fram till, och vilka förslag som än presenteras lär historien inte sluta där. Näthandelsföretagets vd har nämligen hotat med att anmäla Sverige till EU-domstolen: ”Om regeringen sätter upp handelshinder för att privatimportera alkohol kommer vi att anmäla Sverige till EU-domstolen”, säger han till Svenska Dagbladet (2014-01-04).
Under tiden som frågan utreds och i avvaktad på ett beslut från EU-domstolen (om hotet om att anmäla Sverige förverkligas) borde Systembolaget fundera kring hur man kan möta nya hot mot försäljningsmonopolet. För man ska ha klart för sig att det skett en liberalisering i synen på alkohol både från Systembolagets och från statsmaktens sida, naturligtvis med varandras goda minne. God service, större utbud, ökade öppettider och nu senast möjlighet att under ordnade former få alkoholen levererad hem till dörren är några av alla de tecken som berättar att hoten mot försäljningsmonopolet tas på stort allvar.
Att utnyttja kryphålen, oavsett om det handlar om skatteplanering eller försäljning av alkohol, är förvisso inte olagligt – men omoraliskt, det är det.