Västerbottens röst viktig i Almedalen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2018-06-30 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined

I morgon söndag inleds det som kan vara Sveriges mest feltolkade evenemang: Almedalsveckan i Visby på Gotland. Under en veckas grönbete för samhällsintresserade aktörer, allmän- och egenintressen skapas en hisnande samling av analoga filterbubblor. Att försöka bryta igenom bruset är få förunnat. Att uppleva det på plats likaså, tyvärr. Ändå är det lättare än någonsin att ta del av stora delar av Almedalsveckans program via livesändningar.

Nidbilden är förståelig: Att makthavare och aspirerande makthavare vistas på en geografiskt begränsad plats under en återkommande kort tid ger lätt uppfattningen om ett elitistiskt koketteri. Därför är det beklagligt att myten om det ytliga roséminglandet, ryggdunkandet mellan politiker, tjänstemän och journalister fått stå oemotsagd alldeles för länge.

För i sina finaste stunder är Almedalsveckan något helt annat: Ett folkuniversitet av nya tankar, förslag och åsikter. En demokratimässa där seminarier, föredrag, paneldiskussioner, utfrågningar, debattdueller och samtal och även ett och annat oplanerat möte samverkar för att stärka den svenska demokratin.

I praktiken är det också ett av få riktiga tillfällen under året där olika delar av landet kan få komma till tals på lika villkor som rikspolitiken och storstadsregionerna. Därför är det utmärkt att Västerbotten genomför en organiserad satsning för att lyfta fram regionens lokala aktörer tillsammans med de frågor som är angeläget för medborgarna att det arbetas vidare med. Utbudet är lika varierat som det är dagsaktuellt.

I floran av seminarier och debatter som anordnas under samlingsnamnet ”Västerbotten i Almedalen” återfinns bland annat besöknäringens roll för centrumutveckling bortom storstäderna; hur bilden av norra Sverige kan utvecklas; om digitala tjänster är en överlevnadsfråga för mindre kommuner och en uppföljning på en av vårens stora diskussioner kring hur regional tillväxt egentligen ska mätas. För att endast nämna en handfull av seminarierubriker.

Närvaro i Almedalen handlar inte bara om strategisk kommunikation eller någon form av offentligt varumärkesbyggande. I stället möjliggör Almedalsveckan viktig kunskapsöverföring mellan olika aktörer som tillsammans med nätverkande och kontaktskapande ytterst kommer invånare och medborgare till gagn. Att flera av seminarierna sänds live via regionvasterbotten.se är lika mycket en välgärning som en självklarhet anno 2018. Öppenheten och transparensen är viktig i en tid av fjäderlätta anklagelser från diverse populister som gärna anklagar Almedalsveckan för att vara ett meningslöst jippo för en likriktad ”elit”.

Den som gör sig besväret och unnar sig att ta del av det gotländska folkuniversitet, om än endast via digitala kanaler, inser snabbt att de demokratiska samtalen och kunskapsgenereringen som genomförs i stort sett i varje gatuhörn och kullerstensgränd är allt annat än likformig eller utslätad.

Västerbottens perspektiv har en självklar plats i denna svenska klenod.

Csaba Bene Perlenberg