Varning för de sociala företagen

Kommunen ska inte försvåra för regionens företag.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-05-18 08:58
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I måndags sa kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå ja till ett förslag som handlar om att satsa på vad som kallas sociala företag. En ny organisation – med personer på kommunala förvaltningar, Samordningsförbundet och Innovation Västerbotten/Start – är tänkt att skapa jobb för människor i utanförskap. Erfarenheterna från det tidigare projektet Sociala entreprenörshuset ska komma till nytta, berättar Leif Löfroth, från kommunens arbetsmarknadsenhet. Vidare ska 600 000 kronor lägga på en ”företagskuvös”.

Leif Löfroth konstaterar att ”det blåser positiva vindar för sociala företag”. I dagsläget finns några hundra sociala företag i landet och fler ser det ut att bli. Intentionen, att minska arbetslöshet, är lovvärd. Men är det rätt metod, att kommuner konstruerar företagsverksamhet?

Till skillnad mot vanliga företag är tanken med sociala företag att vinsterna återinvesteras, med andra ord att de inte ska gå med vinst, och inte prioritera effektivitet. Många sociala företag tar emot lönebidrag, något som ges för anställning av personer med nedsatt arbetsförmåga. Dessa företag har visat sig bedriva framför allt städverksamhet, kaféarbeten, hushållsnära tjänster och trädgårdsarbeten.

Kommuner startar inte företagen, utan ”samverkar” med sociala företag, säger Eva Carlsson, handläggare på Tillväxtverket (Studio Ett, 2013-05-15). Enligt henne är det endast ett teoretiskt problem att sociala företag skulle medföra orättvis konkurrens gentemot vanliga företag.

Dessvärre saknades en motpart i radiodiskussionen. Jag skulle vilja veta vad småföretag inom samma branscher som de sociala företagen har för erfarenhet. Det finns kommuner där man i upphandlingsbestämmelser bakar in att företag ska ta ”social hänsyn” vid upphandling, vilket gynnar de sociala företagen som inte behöver generera vinst. När jag söker på ”Städföretag” och ”Skellefteå” får jag upp 44 träffar på Gula sidorna hos Eniro. Om de framtida sociala företagen kommer att ägna sig åt städverksamhet vore det på sin plats att höra vad dessa 44 företag har att säga.

För politiker och tjänstemän kan det vara lätt att glömma att kärnan i ett företag är att skapa vinst. Sociala företag låter i mina öron som offentligt stöttade projekt som bedriver företagsverksamhet. Skola och omsorg hör till kommunens kärnverksamhet, likaså insatser för att hjälpa arbetslösa. Konkurrerande företagsverksamhet är något annat. I värsta fall är det vad som händer. Kommunen ska ägna sig åt det som marknaden inte ordnar – inte försvåra för regionens företag som kämpar för sin överlevnad.

undefined