Uppåt för Skellefteå

Att skapa ett bra, lokalt företagsklimat är en överlevnadsfråga för många kommuner.

FOTO: ROBERT GRANSTRÖM/SCANPIX

FOTO: ROBERT GRANSTRÖM/SCANPIX

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-01-29 06:27
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

En positiv nyhet: Skellefteå är en av de kommuner i länet som höjt sitt betyg mest i Svenskt Näringslivs granskning av det lokala företagsklimatet.

Ännu en positiv nyhet: Till den skaran hör även Norsjö.

Mindre positivt är att Malås kurva, som har gått brant uppåt de senaste åren, nu planar ut.

Som ett litet smakprov om vad som komma skall släppte Svenskt Näringsliv på måndagen en liten delrapport från den senaste undersökningen om företagsklimatet. Alla siffror kommer att presenteras i slutet av april.

För drygt ett år sedan kallade kommunen till presskonferens. Ärende: En blocköverskridande överenskommelse (bara Västerpartiet avstod) om näringslivsklimatet i Skellefteå. På den tiden såg det rätt mörkt ut, det var inte bara i Svenskt Näringslivs rankning som Skellefteå låg illa till, det fanns en misstro mellan näringsliv och kommun.

Sedan dess har mycket hänt, kanske inte i den takt som många hade hoppats på, men mycket har hänt, framför allt har kommun och näringsliv hittat ett samtals- och samarbetsklimat som fört utvecklingen framåt. Det är väl också (i princip) vad Norsjö gjort, kommunen har lyssnat på företagen och företagen känner att de får gehör för sina synpunkter. Ibland behöver det inte vara svårare.

Det har sagts förr, men måste sägas igen. Att skapa ett bra, lokalt företagsklimat, att vara aktiva och attraktiva, är en överlevnadsfråga för många kommuner. Med en regionalpolitik som i princip bara existerar på pappret är det upp till den enskilda kommunen att skapa tillväxt bäst den kan. Tillväxt som ger arbetstillfällen, som ger befolkningsökning, som ger ökade skatteintäkter, som ger kommunerna möjligheter att klara av vård och omsorg och allt det andra som kommunerna ska klara av. Ett ekorrhjul, javisst, men nu när stora delar av världen bestämt sig för att det är tillväxten som ska prioriteras kan inte enskilda kommuner, regioner, eller ens länder hoppa av utvecklingen.

Ideologiskt sett har säkerligen en del näringslivspolitiska beslut varit tunga att ta, motståndet från kommunen att släppa ifrån sig delar av den egna verksamheten, trots att det direkt konkurrerar med privata företag, har varit stor. Ett par första steg har dock tagits: Skellefteå släpper hanteringen av grovsopor och ska utreda tömningen av hushållssopor, en kommunal badrestaurang har lagts ut på entreprenad, skötseln av grönområden ska upphandlas och en del annat.

Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen, ta bort de ideologiska skygglapparna, och göra vad som är bäst för kommunen, utan att hela tiden snegla på vem som ska göra det. Eller som nye näringslivschefen (tillträder i mars) Bengt Ivansson konstaterar: ”Skellefteå borde allt mer vara en beställare, inte en genomförare”, menandes att kommunen bedriver mycket egen verksamhet som borde kunna skötas av företagare.

undefined
FOTO: ROBERT GRANSTRÖM/SCANPIX