Unga moderater visar vägen

Det är i KDU, och inte i Moderaterna, jakten på SD:s väljare har börjat.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2014-09-24 06:45
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Vilken väg kommer Moderaterna att gå efter Fredrik Reinfeldt?

Många tror att det är tid för de gamla moderaternas konservativa falang att göra comeback. Och att partiet kommer att gå invandringskritikerna till mötes, eftersom M i årets riksdagsval tappade en hel del väljare till Sverigedemokraterna. På moderata partikongresser har även en och annan lokalpolitiker, framför allt från södra Sverige, framfört missnöje med partiets linje i invandringsfrågan.

Men få saker talar för att den invandringskritiska svängen lurar runt hörnet. Ett underskattat knep för att se vart ett parti är på väg, på lite sikt, är att lyssna på tongångarna i ungdomsförbundet. I Moderata ungdomsförbundet, MUF, precis som i Liberala ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund, står sig principen om fri invandring stark.

Det grundades för några år sedan ett opinionsbildande nätverk, Migro, för frågor som rör fri rörlighet. Där är bland andra Norrans krönikör Jacob Lundberg, doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet, förbundsstyrelseledamot i MUF och uppvuxen Skråmträsk, aktiv. Det finns i Sverige starka röster för öppna gränser. Migro samlar en betydande del av dem, från marknadsliberalen Johan Norberg till Frida Johansson Metso på den liberala vänsterflanken.

Innan det sker större ideologiska skiften i partier brukar partiledningen vara märkbart kritiserad internt. Så är det inte med den M–ledning, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, som nu kastar in handduken. Troligtvis tycker många moderater att ledningen kunde ha pratat mer om integration och flyktingmottagning. Men Reinfeldt lämnar inte sitt parti som en förlorare. Tvärtom har han varit den moderatledare som lyckats leda landet i två mandatperioder, och som tillsammans med finansminister Borg fått beröm av utländska bedömare för hanteringen av den ekonomiska krisen. I diskussionen om nästa ledare för partiet är det ingen kandidat som, politiskt sett, ser ut att ta ideologiska kliv åt något håll.

Ett ytterligare skäl till att stora förändringar inte finns i sikte är att Moderaterna är ett mycket toppstyrt parti. När ledningen väl bestämmer en riktning finns inte det utrymme för diskussion som kan finnas i folkrörelsepartier.

Parallellt med det moderata försvaret av fri rörlighet talar nu Kristdemokratiska ungdomsförbundets Sara Skyttedal om att vi måste ha en gräns för flyktingmottagandet. Hon är tydligt konservativ. Det är där, och inte i Moderaterna, jakten på SD:s väljare har börjat.

undefined