Arbetskraftsinvandring har otippat och olyckligtvis seglat upp som en het politisk fråga.
Otippat eftersom den står för ynka 0,3 procent av sysselsättningen i Sverige. Förra året beviljades drygt 15 000 uppehållstillstånd för arbetstagare utanför EU/ESS. Ungefär 70 procent av arbetskraftsinvandrarna är koncentrerade till tio yrken och arbetskraftsinvandringen är störst i kvalificerade bristyrken, enligt Riksrevisionen. Den största yrkesgruppen var 4 000 IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare, varav 3 000 var högutbildade indier. Den näst största yrkesgruppen var 3 000 bärplockare och plantörer. I runda tal väljer endast 6 000 personer att komma till Sverige för att ta ett enkelt jobb.
Olyckligtvis eftersom arbetskraftsinvandrarna nu ställs mot flyktingar som inte längre är särskilt välkomna i Sverige. Dessutom bygger motståndet mot arbetskraftsinvandring på en felaktig uppfattning om att antal arbeten är statiskt och att ekonomin och arbetstillfällena inte kan bli fler med ekonomiska reformer.
Men Socialdemokraterna har ändå aktivt valt att peka finger åt dem som kommer till Sverige för att arbeta. Statsminister Stefan Löfven slog den 11 april fast på Facebook att Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra. Finansminister Magdalena Andersson utvecklade ett par dagar senare tankegången: Givet att vi har många nyanlända som måste komma i arbete så ser jag inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter som arbetskraftsinvandring. (Svenska Dagbladet 15/4)
S vill att varje ansökan om arbetskraftsinvandring ska prövas mot behovet på arbetsmarknaden. En ny myndighet med råd och insyn från fack och arbetsgivare ska fatta besluten. LO applåderar. Den fackliga grenen av arbetarrörelsen motarbetar som vanligt utländska arbetare.
Det är skamligt att S använder arbetskraftsinvandrare i upptakten av en valrörelse som med svärta kommer att handla om migration och integration. Partiet har svängt om flyktinginvandringen och infört regler i linje med EU:s lägstanivå. För att förhindra att människor ska kunna söka asyl i Sverige har de infört gränskontroller. Alla förslag om att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden skjuts ner.
Även Moderaterna svänger tillbaka, efter en mer liberal period. S och M brukade utgöra en järnaxel i invandringspolitiken, men sedan gjorde Alliansen upp med Miljöpartiet om friare arbetskraftsinvandring 2011. M-ledaren Ulf Kristersson sade emellertid i Ekots lördagsintervju den 21 april att han har viss förståelse för Socialdemokraternas förslag om att stoppa arbetskraftsinvandring för enkla jobb.
Både socialdemokrater och moderater anpassar sig efter en väljarkår som blivit allt mer kritisk till invandring. Det är tragiskt. Sverige är en liten och öppen ekonomi som behöver handel, rörlighet och kompetens av alla sorter.
Sofia Nerbrand