Att jobba sex timmar, men få betalt för åtta, visst låter det bra, nästan som en dröm. Men det är en dröm som är på väg att förverkligas i bland annat Umeå, där den socialdemokratiskt ledda majoriteten på försök vill införa förkortad arbetsdag med bibehållen lön.
Förvisso är det valår i år och då tävlar partierna om att kasta ut det aptitligaste fläskbenet, men frågan är om sex timmars arbetsdag inte måste sättas in i ett större perspektiv. Stat, landsting/regioner och kommuner jobbar i motvind, rekryteringsbehovet de närmaste tio åren är enormt, 225 000 personer bara inom vård och omsorg, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), och de landsting/regioner och kommuner som kan erbjuda bäst villkor ligger också bäst till.
När kommunfullmäktige i Skellefteå möttes på tisdagen blev sex timmars arbetsdag en av många ideologiskt präglade debatter. Har Skellefteå kommun samma ambition som Umeå, att införa sex timmars arbetsdag, undrade Andreas Löwenhöök, moderaternas gruppledare. Nej, det finns inga sådana planer, försäkrade kommunalrådet Lorents Burman (S). Enligt Löwenhöök skulle det kosta 860 miljoner kronor, pengar som Skellefteå inte har, enligt Burman.
Men det är pengar som Skellefteå kommun kan bli tvungna att plocka fram inom en inte alltför avlägsen framtid om fler och fler kommuner gör som till exempel Umeå och Göteborg, inför sex timmars arbetsdag för sina kommunanställda. För kampen om de som vill jobba inom vård och omsorg lär inte bli mindre. Redan nu ser vi hur kommuner och landsting bjuder över varandra i jakten på kvalificerad vårdpersonal.
Om inte förkortad arbetstid, med bibehållen lön, ska bli ett slagträ kommuner och landsting emellan i jakten på morgondagens vård- och omsorgspersonal behövs det någon form av nationell uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter.
Verkligheten är alltså mer komplicerad än den politiska diskussionen vill ge sken av. Om sex timmars arbetsdag kostar x antal kronor att genomföra och om kommunen har råd eller inte är tämligen ointressant om det inte finns någon vård- och omsorgspersonal att få tag i.
För övrigt gör Norrans ledarsida tummen upp för den styrgrupp som sköter demokratiprojektet med Jinja i Uganda. Ett samarbete som läggs på is på obestämd tid sedan Uganda infört de hårt kritiserade antihomolagarna. Det är bra att Skellefteå kommun säger ifrån. Budskapet till Jinja och Uganda är att Skellefteå inte vill ha vänskapliga förbindelser med ett land som inte respekterar alla människors lika värde och rättigheter.