Telefonterrorister, förlåt försäljare

Ledare. Telefonförsäljningen är en bransch med företag som sköter sig och företag som inte gör det.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2015-06-22 06:29
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Med trevlig, honungslen röst frågar han/hon om det inte är dags att byta telefonabonnemang.

– Nej, jag är nöjd med det jag har.

Men säg den telefonförsäljare som, utan strid, accepterar ett nej. Vare sig du vill det, eller inte, så får du veta vilken fantastisk produkt, till vilket fantastiskt pris, som hen säljer.

Några slänger på luren, andra vidmakthåller sitt nej, medan vissa faller för frestelsen.

Efter flera års kritik mot telefonförsäljningen kommer nu förslag om strängare regler. I förra veckan överlämnades betänkandet, ” Utredning om konsumentskydd vid telefonförsäljning”, till konsumentminister Per Bolund (MP). Näringslivet protesterar högljutt och hotar med att 10 000-tals jobb försvinner om förslaget genomförs.

Vad är det då som är så förskräckligt att det riskerar att slå ut en hel bransch?

Framför allt handlar det om att alla avtal ska skickas i skriftlig form till konsumenten, och godkännas av densamme, för att det ska bli juridiskt bindande. Det är ett rimligt krav i en bransch där de som drabbas värst av påstridiga försäljare är några av samhällets svagare grupper; äldre, utlandsfödda och funktionshindrade.

Därtill ska Konsumentverket kunna besluta om sanktioner mot företag som missköter sig utan att först gå till domstol.

Telefonförsäljningen är en bransch med företag som sköter sig och företag som inte gör det. Callcenterföretagens organisation Kontakta menar att förslaget om skriftlig bekräftelse innebär regelkrångel, ökad administrationen och att det straffar alla, även de som sköter sig.

Å andra sidan har branschen i mångt och mycket sig själv att skylla; påstridiga försäljare utnyttjar medvetet eller omedvetet personer som har svårt att säga nej, som kanske inte ens förstår konsekvenserna av det avtal som nyss ingåtts.

Det är också många som klagar på oseriös telefonförsäljning, en sjättedel av alla anmälningar till Konsumentverket gäller just telefonförsäljning. Det indikerar att regelverket behöver stramas upp, kundernas ställning måste stärkas.

Den här typen av regler har införts i andra länder, bland annat i Norge och i Österrike. Enligt konsumentminister Bolund utan att ha fått den typen av effekter som näringslivet hotar med.

Det finns ingen anledning till varför svenska konsumenter inte ska få stärkt skydd, både mot ärliga och oärliga telefonförsäljare. Inte minst med tanke på att en undersökning från TNS Sifo säger 96 procent av de tillfrågade var negativa till att bli kontaktade av telefonförsäljare från företag där de inte redan var kund ( Fokus 6/2015).

undefined