Ibland så undrar man faktiskt …
En riksdagsledamot har en grundlön på 62 400 kronor i månaden. Utöver detta kan den som bor mer än fem mil från riksdagshuset få ersättning för privat övernattningsbostad i Stockholm. Riksdagsförvaltningen förser dessutom ledamöterna med sådan teknisk utrustning som är viktig för uppdraget, bland annat bärbar dator med tillbehör och mobiltelefon, utöver tjänsterum med basutrustning. (Källa: Sveriges riksdag)
För denna förhållandevis väl tilltagna summa förväntas ledamöterna själva utgå från att de arbetar med sitt uppdrag dygnet runt, året runt. Därtill är det fullt rimligt att ställa andra krav, som att ledamöterna ska verka för att vara en del av den svenska demokratin och måna om dess spelregler. Det är därför, och till det uppdraget, som de har blivit valda.
Ta en sådan enkel sak som att medverka vid riksdagens voteringar, trycka ja, nej eller avstår. Det kan knappast vara särskilt svårt, eftersom de allra flesta ledamöterna i de allra flesta frågorna följer partilinjen, eller särskilt betungande. Svårt, betungande eller av någon annan anledning låter jag vara osagt, men faktum är att var sjätte sverigedemokratisk riksdagsledamot har uteblivit vid riksdagens omröstningar sedan i höstas. Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.
– Nu är det inte lika jämnt i omröstningarna längre så då har det inte så stor betydelse om jag är närvarande eller inte, säger till exempel partiledaren Jimmie Åkesson till DN. Själv har han uteblivit från 90 av 170 omröstningar. Men han är långtifrån den värsta skolkaren. Det är Nina Kain (SD) från Malmö – med bara två knapptryckningar.
Partiet har gjort andra prioriteringar.
En av dessa var att så sent som i oktober förra året döma ut den parlamentariska vägen för att få och nå inflytande, dra ner på riksdagsarbetet och i stället fokusera på politiskt kampanjande på gator och torg. Det finns nog en hel del väljare, både bland dem som röster på SD och bland dem som inte gör det, som har en och annan synpunkt på hur flera sverigedemokratiska riksdagsledamöter handskas med sitt förtroendeuppdrag.
Kan tänka mig att det skulle rendera en viss befogad uppståndelse om till exempel Skellefteås liberaler struntat i voteringarna i kommunfullmäktige för att i stället kampanja på torget. ”Eftersom S har egen majoritet är våra röster inte så viktiga, det känns mer angeläget att möta väljarna”, kunde gruppledaren Andreas Westerberg (L) helt sanningsenligt kunnat konstatera.
Med det konstaterandet tillbaka till SD och partiets arbete i riksdagen. Dagens Nyheters skolkningsgranskning kommer i ett läge där allt fler politiker inom den borgerliga alliansen, främst inom Moderaterna och Kristdemokraterna, allt mer högljutt pläderar för att på ett eller annat sätt börja samarbeta med SD.
Men att så många SD-ledamöter uteblir från omröstningarna stärker verkligen inte partiets demokratiska trovärdighet. Därför skulle jag bli väldigt förvånad om Alliansens fyra partiledare på en presskonferens fikar tillsammans med Jimmie Åkesson inför riksdagsvalet 2016.