Tänk kompetens, inte politik

Vad det handlar om är att tillföra Skellefteå Kraft kompetens utifrån.

FOTO: PÄR LINDSTRÖM

FOTO: PÄR LINDSTRÖM

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2014-01-22 06:44
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Skellefteå Kraft är Sveriges femte största kraftproducent. Och även om företagets senaste reklamslogan lyder ”Inte en eljätte” så är det just det man är – en eljätte. 2012 omsatte bolaget drygt 4,5 miljarder kronor, resultatet blev 599 miljoner och man hade drygt 600 anställda. En eljätte – och absolut ingenting annat.

Skellefteå Kraft ägs till 100 procent av Skellefteå kommun och ingår som en del i koncernen Skellefteå Stadshus AB. Några tankar på att sälja bolaget finns inte, i varje fall inga kända sådana, och varför skulle kommunen vilja sälja. Det hade av en lång rad anledningar och orsaker varit dumt att göra sig av med Skellefteå Kraft. Däremot finns det saker som både tål och bör diskuteras.

Det är sällan som Norrans ledarsida diskuterar eller kommenterar vad som skrivs på debatt- och insändarplats. Men signaturen ”Fundersam medborgare” hade en hel del klokt att säga kring Skellefteå Kraft i lördagens tidning (2014-01-18). Svaren hen fick från kommunalrådet Lorents Burman (S) var långt ifrån lika imponerande.

Vad det handlar om är hur Skellefteå Krafts bolagsstyrelse ska se ut; om den ska vara politiskt tillsatt som i dag eller om det ska vara andra parametrar – det vill säga kompetensen, som insändarskribenten förslår – som ska vara avgörande.

Det är inte svårt att hålla med insändarskribenten. Att ett bolag som omsätter över fyra miljarder kronor – om än det är ett kommunalägt sådant – har en styrelse vars sammansättning avgörs av valresultat och partitillhörighet är anmärkningsvärt. Att kommunens politiker inte vill släppa kontrollen är förståeligt, men den politiska styrningen bör ske från Skellefteå Stadshus. Vad Lorents Burman och andra ledande politiker i Skellefteå måste inse är att politik är politik och att affärer är affärer – och att man inte ska blanda ihop de båda. Det brukar väldigt sällan bli bra.

Nej, det här handlar inte om att varken dagens eller gårdagens styrelse har gjort ett dåligt jobb, även om det finns en hel del frågetecken som hade behövt rätas ut kring både Sekab-affären och den misslyckade satsningen på en pelletsfabrik i Storuman. Vad det i stället handlar om är att tillföra Skellefteå Kraft kompetens utifrån, inte bara på tjänstemannasidan i samband med nyanställningar, utan även i form av en bolagsstyrelse som tillsätts utifrån kompetens och kunskap, inte utifrån partibok och förvärvade politiska meriter.

Skellefteå vill vara en kommun med goda förutsättningar för näringslivet. Det kan man visa att man vill vara på många sätt, bland annat genom att se till att de egna affärsdrivande bolagen styrs av en professionellt tillsatt styrelse, inte av politiker.

undefined
FOTO: PÄR LINDSTRÖM