Svensk mödravård är i världsklass, men det finns en fläck: förlossningsskadorna. Det är både onödigt och oacceptabelt att så många kvinnor skadas i samband med förlossning.
Vi har en tendens att underrapportera och undervärdera dessa skador, enligt forskaren och överläkaren Maria Gyhagen. Det handlar om urinläckage, framfallsbesvär, avföringsläckage och sexuella störningar. I hennes nya studie har nästan varannan kvinna som fött barn vaginalt drabbats av någon typ av störning.
Dessvärre svarar Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund med att ifrågasätta studien och medieuppmärksamheten, när fokus i stället borde vara på att diskutera problemen. Även SVT:s ”Uppdrag granskning” visade i fjol att skadorna är fler än man hade anat. I programmet fick kvinnor berätta om konsekvenser; de hade tvingats säga upp sig från arbetet, i bland inte klarat av att hämta sina barn på dagis eller ens bära dem, och utvecklat en social fobi eftersom de måste ha nära till en toalett.
Enligt statistiken drabbas drygt 4 000 kvinnor årligen av att underlivet spricker från slidan till ändtarmsöppningen. Barnmorskor som ”Uppdrag granskning” kom i kontakt med tror att det rör sig om 10 000 kvinnor, eftersom många skador aldrig registreras. Barnmorskor och sjukhus kan ibland ha svårt att hantera misslyckanden, och drabbade kvinnor drar sig för att söka hjälp.
En som ändå sökte hjälp, och som har bloggat om sin skada, är sjuksköterskan Anna Karin Eriksson. När hon berättade för vården att hon behövde stoppa fingrarna i underlivet under toalettbesök fick hon till svar att det är ”normalt”. Hennes bloggpost på blixabloggar.se har fått enorm spridning och många kvinnor vittnar om liknande erfarenheter.
Hur kan det anses acceptabelt och normalt att kvinnor drabbas av allvarliga förlossningsskador? Tove Karlsson, författare till boken ”Att föda som en man”, menar att det finns en bild av den födande kvinnan som en tidlös naturvarelse. Att förlossningen ska vara naturlig, med så få ingrepp som möjligt.
Vården ska vårda, inte vifta bort problem när något går fel. När det dessutom finns enkla metoder för att minska risken för svåra skador är det en gåta varför vi inte använder dem. Perinealskydd, ett förebyggande handgrepp för att stödja kvinnans underliv när bebisens huvud passerar ut används flitigt i Finland. Och gissa vad: Finland har alltid haft lägst andel förlossningsskadade i Norden. I Norge halverades skadorna när man följde Finlands exempel. Vad väntar vi på?