Stoppa Eritreas trakasserier

De får veta att deras släktingar kan råka illa ut om de uttrycker sig negativt om regimen.

FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-06-24 07:59
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Inte bara lagen har långa armar. Det är inte ovanligt att all världens diktaturer med sina tentakler når långt utanför det egna landets gränser. Eritrea är ett sådant land, ett land som sedan självständigheten från Etiopien 1993 utvecklats till en av världens brutalaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet.

Det är i Eritrea som den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak utan rättegång suttit fängslad i 4 292 dagar. Men Eritrea har också gjort sig känt som ett land som pressar personer av eritreanskt ursprung, bosatta i utlandet, bland annat i Sverige, på pengar. Det gäller både de som blivit svenska medborgare, de som fått asyl och de som väntar på att få asyl. En tvångsbeskattning som finansierar den eritreanska diktaturen.

Är du född i Eritrea ses du av den eritreanska staten som eritreansk medborgare för tid och evighet. Du kan aldrig avsäga dig det ditt eritreanska medborgarskap. Därmed anser den eritreanska staten att du också är skyldig att betala skatt, två procent av årsinkomsten, oavsett var i världen du bor. Nu är av naturliga skäl inte alla eritreaner speciellt pigga på att vara med och föda den diktatur som de en gång flytt ifrån. Men de flesta betalar ändå till slut, känner sig tvungna därtill, ibland efter hot och andra hårdföra påtryckningar. De får också veta att deras släktingar kan råka illa ut om de uttrycker sig negativt om regimen.

Nu har detta fenomen, närmast att betrakta som någon form av beskyddarverksamhet, även nått Skellefteå. Vilket har fått gruppledarna för de sju partierna i kommunfullmäktige att reagera och agera. I ett skarpt formulerat brev kräver de att regeringen ska ”se till att polisen och andra instanser försöker beivra detta och ge skydd och stöd till de personer, som utsätts för dessa hot.”

Problemen är bara att vad sju ”partiledare” i en liten norrländsk kustkommun tycker och tänker lär inte bekymra Eritreas president Isaias Afwerki särdeles mycket. Eritreas agerande i fallet Dawit Isaak har visat att regimen heller inte bekymrar sig överhövan vad Sverige anser. Och att Eritrea inte vill ha någon inblandning i vad som de betraktar som landets interna angelägenheter har man gång efter annat gjort klart för Sverige. Visst, vi kan stänga Eritreas ambassad, men regimen kommer att hitta nya vägar att driva in pengarna, hota och trakassera. Kanske kan EU gemensamt göra någonting. Men även det är tveksamt.

Hur som helst är det nödvändigt att Sverige ger sitt stöd till de eritreaner som på olika sätt drabbats och drabbas av diktator Afwerkis långa armar. Alla som bor i Sverige ska kunna känna sig trygga, och ha den svenska statens beskydd, även om hotet kommer från andra stater.

undefined
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX