Statistiken är serverad

Hemservicebranschen har utvecklats kraftigt sedan rutavdraget infördes.

FOTO: VICTOR R CAIVANO/AP PHOTO/SCANPIX

FOTO: VICTOR R CAIVANO/AP PHOTO/SCANPIX

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-01-09 06:02
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Arbetslösheten i euroländerna fortsätter uppåt. I november var 11,8 procent av arbetskraften arbetslös, enligt säsongsjusterade siffror från Eurostat. Ett år tidigare låg arbetslösheten på 10,6 procent. Även i Sverige fortsätter den uppåt. I slutet av förra veckan var 237 264 personer inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är 9 404 fler än samma vecka i fjol. Prognoserna för den närmaste tiden är allt annat än ljusa, regeringen anklagas för att ingenting göra, eller göra fel saker, samtidigt som många av oppositionens förslag skulle göra det dyrare för företagen att anställa, vilket knappast är det smartaste sättet att skapa nya jobb i en lågkonjunktur.

För lite mer än fem år sedan infördes rutavdraget. Svarta jobb skulle bli vita, tjänstesektorn skulle få en knuff framåt. Det fick en också, acceptansen för att köpa städhjälp och andra hushållsnära tjänster har successivt ökat, de senaste åren har ökningen konstant legat kring 20–25 procent. Och även om storstadsregionerna fortfarande dominerar ökar köpen även på mindre orter. Hemservicebranschen har utvecklats kraftigt sedan rutavdraget infördes, nya företag har tillkommit, nya jobb har skapats. Däremot finns det inga exakta siffror på i vilken utsträckning svarta tjänster blivit vita. Det är en brist.

För lite mer än ett år sedan halverades restaurangmomsen. Lägre priser skulle få folk att gå mer på krogen. Det skulle bli lättare för unga att få sitt första jobb. Men den senaste mätningen från SCB visar att restaurangpriserna var oförändrade i november jämfört med samma månad förra året och hur många jobb som skapats tvistar de lärde om, i detta fall branschorganisationen Visita och Hotell- och restaurangfacket. Visita lät SCB räkna på saken och kom fram till att det skapats närmare 6 000 nya jobb, medan Hotell- och restaurangfacket ser en motsatt utveckling. Båda sidor har naturligtvis starka egenintressen att försvara när de försöker att rättfärdiga sina siffror.

Arbetsmarknadspolitik är ett svårt område, det är nästintill omöjligt att hitta tillförlitlig statistik, i den meningen att den inte omedelbart sågas och/eller ifrågasätts av ”den andra sidan”. Samtidigt kan man inte komma ifrån att det är en stor svaghet att alliansregeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärder – och hit hör både rutavdraget, den halverade restaurangmomsen, de sänkta arbetsgivareavgifterna för unga och ett antal andra åtgärder– inte följs upp på ett bättre sätt. Politik bygger på trovärdighet och så länge regeringen svävar på molnet när det gäller vad man gjort, hur utfallet blivit och till vilket pris är det alltför lätt för oppositionen att ifrågasätta regeringens åtgärder för att dämpa arbetslösheten.

undefined
FOTO: VICTOR R CAIVANO/AP PHOTO/SCANPIX