Det var ett sent uppesittarprogram med Sven Wollter. Man diskuterade dödsstraff. En dam ringde in till radioprogrammet, upprörd, hävdade med emfas att Sverige borde införa dödstraff för en rad brott, bland dem mord och våldtäkt.
Wollter satt mest och lyssnade, hummade med, lät damen prata på, och så sa han plötsligt: Du vill alltså att våldtäktsmän ska dömas till döden och avrättas? Ja, det vill jag, svarade damen tvärsäkert. Sven Wollter replikerade: Men om det är din egen son som begått våldtäkten, tycker du att ha ska avrättas då? Det blev dödstyst, sedan hördes ett klick, damen hade lagt på telefonluren. Uppenbarligen ville/kunde hon inte svara på frågan.
I vissa länder hängs de dödsdömda, i andra halshuggs de, några använder sig av exekutionspatrull, andra giftinjektioner. Men hur det än görs är dödsstraffet ett inhumant och grymt straff som inte hör hemma någonstans i den civiliserade världen. Vi kan inte acceptera att någon tar livet av någon annan. Att ta en annan människas liv är det värsta brott någon kan begå, men då kan vi heller inte acceptera att staten tar på sig rollen som mördare. Lika lite som vi kan acceptera att staten våldtar män som har våldtagit eller misshandlar kvinnor som har misshandlat.
När människorättsorganisationen Amnesty presenterade sin årliga dödsstraffsrapport fanns det ljusglimtar, men också flera bakslag. Antalet dödsdomar minskar globalt, men ökar lavinartat (nästan en fördubbling) i Irak. Mongoliet anslöt sig till ett internationellt fördrag om att avskaffa dödsstraffet, samtidigt som avrättningar återupptagits i länder som Indien, Gambia, Japan och Pakistan. Under förra året avrättades minst 682 människor i världen, mörkertalet är stort, ungefär lika många som 2011.
Mörkertalet är stort eftersom Kina betecknar bruket av dödsstraff som en statshemlighet. Men enligt Amnesty finns det mycket som tyder på att Kina genomför fler avrättningar än övriga världen tillsammans. Det kommunistiska Kina, teokratin Iran, Irak och diktaturen Saudiarabien toppar värstinglistan. Bland dem länder där dödsstraffet inte bara används för handlingar som inte ens ska betraktas som brott (exempelvis äktenskapsbrott och hädelse) utan där det även används som en del i ett omfattande politiskt förtryck. USA hamnar på femte plats med 43 avrättningar förra året, ett land som vill göra anspråk på att vara frihetens högborg hör inte hemma där.
Skellefteå har en vänort i Kina, Tongling. Ett ”förhållande” som inte minst Socialdemokraterna försvarar, man hoppas kunna påverka landet i ”rätt” riktning. Att ha en vänort i det land som avrättar flest människor är inte acceptabelt.