Staten ska inte vara smakdomare

Det bästa vore att helt slopa presstödet.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-06-04 08:33
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Tidningen Riksdag & Departement tar upp frågan om presstödets framtid. Frågeställningar om mediernas mångfald, ny teknik, hur det ska bli billigare att bära ut tidningar över hela landet och hur landsortstidningarna ska gynnas i högre utsträckning, utreds av presstödskommittén som snart presenterar sina förslag.

Åsikterna går ofta i sär när presstödet kommer på tal. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har bett att presstödskommittén ska ”analysera och bedöma ändamålsenligheten av att ställa krav på respekt för demokratins idéer eller på annat sätt säkerställa att statligt stöd kan motiveras ur demokratisk synvinkel och lämna förslag i detta hänseende.”

I klartext innebär det att tidningar som högerextrema Nationell Idag, marxistiska Offensiv och kommunistiska Proletären skulle kunna få indraget presstöd. Ironiskt, kan tyckas, då stödet infördes för att säkra den politiska pluralismen i pressen.

Vem skulle passa för uppgiften att avgöra de svåra gränsdragningarna om Adelsohn Liljeroth fick som hon ville? Det som är kvalitet och demokratiskt värdefullt i någons ögon kan mycket väl vara undermåligt och motbjudande i någon annans.

Presstödsförordningen är, till skillnad mot ministern, tydlig: Presstödsnämnden får inte ta hänsyn till ”vare sig tidningens politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor”. Den tidning som uppfyller kriterierna för att få presstöd ska också kunna få det.

Som en representant i presstödskommittén, Anna Steele (FP), säger: ”Om staten skulle reglera vilka organisationer som anses vara demokratiska krävs det en granskningsnämnd eller liknande. Och detta är inte statens uppgift”. Även Helene Petersson (S) betonar yttrandefriheten. Om höger- eller vänsterextrema tidningar skulle publicera olagligheter är det snarare en fråga för svenska domstolar.

När presstödet nu finns får staten undvika uppgiften som ideologisk smakdomare, men det bästa vore att helt slopa presstödet. Partipressen finns inte på samma sätt som när stödet infördes, flera av de mindre tidningar som kvalificerar sig för stödet ingår numera i stora koncerner.

Morgonpressens konkurrenter finns i högre utsträckning på nätet. Ett system som räknar pappersexemplar för att bedöma en tidnings spridning hänger helt enkelt inte med i tiden.

Presstödskommittén ska lägga fram ett förslag om nya regler i augusti i år, glädjande nog tycks åtminstone kulturministerns önskade demokratikriterium inte bli av.

undefined