Det råder förtroendekris i Malå. Norrans avslöjande om att kommunens drivmedelskort vid Tjamstanbackarna använts på flera olika vis som strider mot de egna reglerna gör att såväl invånare som politiker reagerat med bestörtning. Det verkar inte handla om enstaka misstag utan om en låt-gå-kultur som lett till att kommunen i dag inte kan redogöra för vad hundratals liter drivmedel har använts till.
Märkligheterna är många. Personal har tankat under ledighet. De personliga förarkorten som gör det möjligt att spåra vilka som använt tankkorten har lånats ut de anställda emellan. De dieseldrivna pickuparnas kort har använts för att tanka bensin och de bensindrivna skotrarnas kort har använts för att köpa diesel i såväl sommar- som vintertid. Det saknas rutiner för vikarier vilket gör att de tillsvidareanställdas kort lånas ut till just vikarier. Norran har kunnat identifiera över hundra felanvändningar som är uppenbart felaktiga.
Att krav på ansvarstagande formuleras är varken oväntat eller orimligt. Men det finns olika sätt att ta ansvar på. Alldeles för ofta har ansvarsmobben en tendens att förväxla ansvar med straff. Malåpartiets politiker och kommunstyrelsens vice ordförande Arne Hellsten säger i ett uttalande till SVT Västerbotten att ”Någon måste avgå!”. Just denna ”någon” är en mytomspunnen figur i tider av kris, där blodtörsten efter snabb handling och en hysterisk och felaktig krishanteringslogik kräver ett offerlamm. Det må kvitta vem som måste avgå, så länge någon gör det!
Det är en föga konstruktiv och ansvarsfull hållning, om definitionen av ansvarstagande är att just ta ansvar och inte bara utmäta straff. Till Norran är Hellsten aningen mer tempererad då han på nyhetsplats säger att ”Man får ta reda på vem det är och den personen får ta konsekvenserna. Så här kan det inte fortsätta.”
I det sista har Hellsten helt rätt. Drivmedelshärvan måste redas ut. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att situationen kräver sitt offer på det kommunala och mediala altaret.
Förtroende är en färskvara. De folkvalda måste kunna lita på att tjänstemännen följer de regler och riktlinjer som det fattats beslut om i demokratisk ordning. Samtidigt måste medborgarna kunna lita på att politikerna följer upp hur beslut som de fattat efterlevs – samt att deras skattepengar används på bästa möjliga vis. Och kommuninvånarna måste kunna lita på att de anställda inte tillskansar sig förmåner eller nyttjar resurser som de inte har rätt till. Det riskerar att urholka förtroendet för den kommunala organisationen.
Därför är måndagens extrainsatta möte mellan politiken och tjänstemannaorganisationen välkommet. Då borde Arne Hellsten tillåta sig att vara självkritisk och fråga varför de regelskärpningar som aviserades 2016, det vill säga för två år sedan, inte följts upp av politiken. Om det visar sig att regelsystemet som implementerats av politiken har varit trubbigt och svårt att följa i den dagliga verksamheten är det rimligt att fundera på vilket ansvar politiken, så väl den politiska ledningen som oppositionen, har för den uppkomna situationen.
Csaba Bene Perlenberg
Extra möte om tankkortshärvan i MalåTankkaoset: Hellsten kräver ansvarig chefs avgångTankkortsbrister i Malå kommun: Tankar skotrar under sommaren och bensin i dieselfordonFöre detta chef anmäler Malå kommun till JO och Arbetsmiljöverket