De islamistiska terrorattackerna i USA den 11 september 2001 har gjort västvärlden till en fientlig plats för muslimer. Hoten och våldet mot dem bara ökar, även i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Många tycks inte förstå skillnaden mellan troende och terrorister, de misstänkliggör alla som tror på Allah. Röster höjs också för att muslimer ska göra avbön från det onda, att de ska fördöma islamismen.
Nu senast var det Magnus Ranstorp, som förra veckan efterlyste ett avståndstagande vad gäller terrororganisationen ISIS. ”Har sökt efter ett uttalande av @Rashid_Musa där SUM [Sveriges unga muslimer, reds. anm.] eller andra offentliga reps tar avstånd från ISIS”, skrev han på Twitter, och pratade om behovet av att ”skapa distans”.
Magnus Ranstorp yttrade detta i egenskap av terrorexpert, vilket är allvarligt eftersom hans hållning i denna fråga inte grundar sig på kunskap. Snarare utgår den från hans privata åsikter, som genom hans yrkestitel förlänas en tyngd de i själva verket saknar.
I tider som dessa kan det vara värt att påminna om att muslim är den person som tror på Allah. En islamist, däremot, är en person som med våld vill upphöja islam till lag.
En genomgång som USA:s arméhögskola United States Military Academy at West Point har gjort visar att 88 procent av offren för den islamistiska terrorgruppen al-Qaidas attacker under åren 2004-2008 var icke-västerlänningar. Det innebär att muslimer utgör en av islamisternas främsta måltavlor.
Antagandet att muslimer har något att göra med islamister är alltså felaktigt, och att uppmana muslimer att tydliggöra sin relation till terrorister är att befästa det felaktiga antagandet.
Det är ungefär lika logiskt som om en expert på mäns våld mot kvinnor offentligt frågade Magnus Ranstorp om han har slutat slå sin fru; ungefär lika verkningsfullt som att kräva att pingstvänner fördömer det som sker i kristna Kongo-Kinshasa, där uppskattningsvis fem miljoner människor har fått sätta livet till de senaste åren; och ungefär lika smaklöst som att avkräva norska ungdomar information om vad de tycker om den norske terroristen Anders Behring Breivik.
Det är viktigt att samhället fångar upp vilsna själar, oavsett i vilken riktning dessa själar är på drift. Men att prata om behovet av att världens 1,6 miljarder muslimer ska ”ta avstånd” och ”skapa distans” är att samtidigt säga att just de i dagsläget står terrorister nära. Det är inte bara osant, utan ett direkt farligt påstående.