Företaget Enbar AB, som får bidrag av Skellefteå kommun till Stadsfesten, är under utredning. Visserligen har ingen dom fallit, och man ska inte gå händelserna i förväg, det har kommunalrådet Bert Öhlund (S) och andra styrande politiker rätt i. Men fallet väcker ändå en rad viktiga frågor.
För det första gäller det att vara extremt varsam i hanteringen av medborgarnas pengar. Politiker är inga egna företagare, eller privata aktörer, utan handskas med våra gemensamma resurser. Det gäller att ha höga krav vid upphandlingar och, vilket gäller i det här fallet, när det delas ut bidrag.
Hans-Eric Wallin (V) var den ende politiker i kommunstyrelsen som yrkade avslag på Enbars ansökan till Stadsfesten i sommar. Han har även väckt frågan om hur kommunen säkerställer att de inte köper varor och tjänster av företag som betalar svarta löner, eller smiter undan skatter.
Tidigare har Vänsterpartiet, via Joakim Wallström, som var ersättare i kommunstyrelsen, pekat på bristande redovisning för hur bidragen till Enbar och Stadsfesten används. Någon redovisning blev det aldrig.
Det borde det ha blivit. Skatteverkets aktuella kritik mot Enbar AB är allvarlig. Överföringen av 2,5 miljoner kronor till ägarbolagen ses som förtäckt utdelning till aktieägarna, redovisningen stämmer inte på sina håll – ibland saknas den helt och hållet. Därtill har skattepliktiga förmåner – som inträde till Stadsfesten och säsongsbiljetter hos Skellefteå AIK – inte deklarerats som sådana. Enbar delar inte Skatteverkets bedömning, ska nämnas.
Lagstiftningen på området är, som vi kunde läsa i Norran (2013-03-22) snårig. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror att kommunen har ryggen fri för att ha gett bidrag till ett företag, men att det höga beloppet som Enbar har fått kan bli ett bekymmer. En kommun får nämligen inte gynna ett enskilt företag. Rolf Edlund, kommunjurist i Skellefteå, tvekar däremot inte och menar att kommunen har rätten på sin sida.
Vad som kan vara juridiskt riktigt är inte alltid etiskt korrekt. Det är vanligt att kommuner ser mellan fingrarna, när ett bolag eller en annan aktör är inblandat i något som man ser som viktigt för det lokala samhället. Tankarna går osökt till Uppdrag gransknings avslöjanden om hur Leksands kommun med alla medel försökt rädda hockeylagets ekonomi. Inte ens när ett dagis var hotat såg Leksands politiker några bekymmer med sina prioriteringar.
Självklart ska kommuner få stödja festivaler och annat som är viktigt för kommuninvånarna. Men inte utan ordning och reda, rim och reson.