Västerbotten har elva ledamöter i riksdagen i dag. Miljöpartiet har Jabar Amin, Socialdemokraterna Ibrahim Baylan, Katarina Köhler,Helén Pettersson och Isak From. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt representerar också länet.
Allianspartiernas ledamöter är Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Edward Riedl (M), Helena Lindahl (C), Maria Lundqvist-Brömster (FP) samt Anders Sellström (KD). En ledamot, Sverigedemokraten Lars Isovaara som valdes in med Uppsala som valkrets, fick under mandatperioden lämna sin post och återvända till Skellefteå, efter att ha skapat skandalrubriker i samband med en utekväll i huvudstaden.
Som västerbottnisk ledamot företräder man såväl sitt parti som Västerbotten som län. Men hur mycket påverkar egentligen ledamöterna rikspolitiken i frågor som till exempel Norrbotniabanan?
Järnvägen kom naturligtvis på tal när flera av riksdagsledamöterna från länet debatterade i Västerbottensnytt. Samtliga ledamöter från länet vill att Norrbotniabanan byggs, och menade i tv–debatten att deras partier kommer att påbörja bygget under de kommande åren. Gensvaret från moderpartierna har hittills, som bekant, dock varit svalt i de flesta fal.
I somras presenterade Alliansen sitt infrastrukturprogram ”Sverigepaketet”, där en förhandlingsperson har tillsatts för Norrbotniabanan. Regeringens förhandlare, som heter H G Wessberg, har i uppgift att se över förutsättningarna för en utbyggnad av järnvägen i norra Sverige. Men han kommer inte att enbart fokusera på Norrbotniabanan, vilket är synd. Helén Pettersson hävdar att en S–ledd regering skulle bygga hela sträckan, men när Stefan Löfven i går presenterade partiets järnvägssatsning fanns bara ”stickspåret” Umeå–Dåva, finns med.
Så hur ska man som väljare resonera kring den gula riksdagsvalsedeln på söndag? De rödgröna partierna lyfter Norrbotniabanan samtidigt som man vill införa skatter som kommer att missgynna Norrland. Centerpartiet, som vill se Norrbotniabanan byggas, samt att fastighetsskatten från vatten- och vindkraftverk ska gå tillbaka till de kommuner där verken finns, får inte gehör för sina förslag hos Moderaterna. I vågskålen ska även frågor om skatter, skolan, jobben och mycket annat vägas in. Vänstersidan tror på fler statliga satsningar, Alliansen på lättnader för företag.
Vem man än röstar på är det viktigt att bry sig: Engagerade väljare gör det lättare för enskilda ledamöter att ge ett extra järn när Västerbotten riskerar att hamna i rikspolitikens skugga.