Domslutet som förbjuder Skelleftebuss att bedriva beställningstrafik oroar berörda idrottsföreningar. Kommer de privata bolagen att klara bussturerna, och blir det dyrare? Oron är förståelig.
För tre år sedan trädde en ny lag mot osund konkurrens i kraft, en förändring som dåvarande näringsminister Maud Olofsson drev på. På regeringens hemsida uttryckte Olofsson det så här: ”Nu får Sveriges företag äntligen möjlighet att få osunda konkurrensvillkor prövade.”
Lagen innebär att offentlig verksamhet som misstänks gå emot konkurrenslagstiftningen lättare ska kunna anmälas. Den bakomliggande principen är utmärkt: det som marknaden kan ordna, bör det offentliga låta bli. Vanligtvis bedriver kommunala bussbolag kollektivtrafik. Skelleftebuss har även ägnat sig åt beställningstrafik för andra beställare än kommunen, vilket man alltså inte får som kommunalt bolag.
Bert Öhlund och partikamraten Carina Dagbro (S), ordförande i Skelleftebuss, anser trots domen inte att kommunen och Skelleftebuss har gjort fel. Enligt Dagbro har det kommunala bolaget inte alls hämmat den privata marknaden. Och Öhlund har, sedan anmälan kom in, hävdat att Skelleftebuss inte bryter mot lagen. Att Skelleftebuss bryter mot såväl konkurrenslagen som kommunallagen har tingsrätten konstaterat, sedan kan våra politiker ha vilka åsikter de vill om lagen är bra eller dålig.
Påståendet att den privata marknaden inte har hämmats är också fel. Dennis Lestander, vd för Lestanders Buss i Skellefteå, har upplevt konkurrensen från Skelleftebuss: ”Det finns också jobb åt kommunen som vi inte ens blir tillfrågade om”. (Norran, 2011-06-01). I lördagens Norran säger Anders Höglund, vd för Tians Taxi, att ”Många privata entreprenörer har tappat mycket på grund av konkurrensen från Skelleftebuss”. Vidare säger Anders Bäckström, Kålaboda Buss vd, att ”Skellefteå har varit en stängd marknad” på grund av Skelleftebuss.
När busstrafiken i Västerbotten upphandlades för två år sedan blev Skelleftebuss en stor vinnare. Samverkansbolaget Busspoolen protesterade utan framgång, och många av länets lokalt förankrade bussbolag drabbads hårt av upphandlingsresultatet (BUSS Magasinet, 2011-06-25). Det är bra om den nya lagen sätter stopp för dessa, och liknande, situationer.
Kommunen och Skelleftebuss har stått i vägen för privata bussbolag, och viftar nu bort ansvaret för den uppkomna situationen. Ett bättre alternativ vore att börja följa lagen.