FN:s klimatpanel IPCC har presenterat sin rapport; den femte i ordningen. Forskarna säger sig vara mer säkra än någonsin (till 95 procent) att människan, i varje fall delvis, förändrar klimatet. Samtidigt kan ingen förklara varför temperaturökningen avstannat de senaste 15 åren. De så kallade klimatskeptikerna hävdar att det är bevis nog för att klimatet inte alls påverkas av människans utsläpp av växthusgaser.
En klar majoritet av svenskarna (82 procent enligt en undersökning som Cint gjort på uppdrag av Världsnaturfonden WWF), många beslutsfattare och så gott som alla forskare tror dock att människans utsläpp förändrar klimatet. Och då kan man fråga sig vad som görs, vad som behöver och kan göras för att stoppa utvecklingen. IPCC hävdar att om ingenting görs finns det en risk att temperaturerna kommer att nå farliga nivåer vid nästa millennieskifte.
Vad det handlar om är att förändra människor beteende med en mix av piskor och morötter. På lokal nivå kan man göra det svårare att ta bilen till stan, exempelvis genom att minska antalet p-platser och utöka den bilfria delen av stadskärnan, samtidigt som man gör det lättare att åka kollektivt genom att öka turtätheten, både in till, ut från och inom Skellefteå. Vill man göra något radikalt kan man fundera kring Vänsterpartiets förslag om gratis kollektivtrafik inom tätorten.
När man ändå funderar kan man försöka analysera varför Skellefteborna är så dåliga på att cykla. Cykeln används som huvudsakligt färdsätt i nio procent av alla personresor (Krister Spolander: Cykling i Sverige). Bäst är Landskrona med 24 och Umeå med 22 procent. I Skellefteå görs blygsamma fem procent av personresandet per cykel; trots alla kampanjer och nya cykelbanor. Är Skellefteborna lata? Förmodligen inte latare än andra, men när det nu, en gång för alla, är så bekvämt att ta bilen till stan, så gör man det. Det finns strukturella faktorer som har att göra med lokaliseringen av bostäder, arbetsplatser, servicecentra och så vidare, förhållandet mellan in- och utpendling påverkar också liksom demografin. Men det förklarar inte hela skillnaden.
Vill kommunen få fler att cykla, som man säger sig vilja, och därmed göra en insats, om än ack så liten, för miljön, kan man börja med att plocka bort gatuparkeringen i centrum. Det finns parkeringshus. Trottoarerna kan breddas och förvandlas till kombinerade gång- och cykelbanor. Diskussionen på norran.se kring cyklarnas vara eller inte vara på trottoarerna säger att det finns ett behov av fler cykelbanor i centrala Skellefteå.
Och om alla kommuner bestämmer sig för att göra en liten insats för miljön – så blir den stor.