Skellefteå är inte Husby

Om S-styre skulle garantera lugn och ro hade vi inte haft upplopp i Malmö och Göteborg.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-06-03 08:29
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

När Norran härom veckan intervjuade kandidaterna till kommunalrådsposten sa Richard Carstedt (S), en av de nominerade, något som fångade min uppmärksamhet:

”Jag är övertygad om att det långa socialdemokratiska ansvarstagandet är och har varit bra. Vi ser nu händelserna i Stockholm med upplopp och brända bilar, ett tydligt resultat av dagens politik med en annan ideologi.”

Carstedt tycks alltså koppla Skellefteås röda styre med uteblivna förortsupplopp, vilket skulle stå i kontrast till ett Stockholm där alliansen styr sedan valet 2006.

Mycket kan man kritisera alliansen, inte minst i huvudstaden, för. Men efter att ha bott och jobbat i åtminstone tre av de förortsområden där det har brunnit, och eftersom det kanske finns fler politiker i Skellefteå som resonerar som Carstedt, skulle jag vilja påstå att analysen brister. Om det vore så att socialdemokratiskt styre skulle garantera lugn och ro hade vi inte haft återkommande upplopp i socialdemokratiskt styrda kommuner som Malmö och Göteborg.

Och de har inte varit av det milda slaget: för några år sedan sattes det eld på lastvagnar, bilar och soptunnor i Rosengård i Malmö, polis och räddningstjänst attackerades. I Göteborg har ungdomar slagits, kastat sten och skapat röra i vad som kallas instagramupploppen. Så sent som för några dagar sedan avlossades fyra skott in i en lägenhet på Hisingen i Göteborg. Listan kan göras lång.

Gemensamt för upploppen är att de sker i socialt utsatta bostadsområden. Det är delar av Sverige där arbetslösheten är hög och skolresultaten är låga. En annan gemensam nämnare är att många ungdomar och invånare saknar framtidstro: ”samhället” verkar vara långt borta, bostadsområdena man bor i utpekas som problemförorter. Kanske förstår ens föräldrarna inte svenska, kanske brottas man själv i sökandet av sin identitet.

En ung nyanländ kille i Kista, ett område som ligger nära Husby, sa i samband med en radioinspelning jag deltog i nyligen att det är lätt att komma in i Sverige men svårt att komma in i det svenska samhället. Olika faktorer – såväl samhälleliga som individuella, som föräldrarnas roll, spelar in för att förklara vad som med jämna mellanrum händer i våra storstäder.

Att däremot koppla dessa upplopp med ett visst politiskt styre är ungefär lika relevant som att förklara högre andel skoterolyckor i Skellefteå med färgen på den politiska majoriteten. Bättre koll än så borde Skellefteås lokalpolitiker ha.

undefined