En kille från Skellefteå startade Facebookgruppen ”Alla tjejer är horor”. Gruppen hann få ungefär 500 medlemmar innan uppmärksamheten mot den fick administratörerna att göra den hemlig. Kommentarer som att kvinnor borde ”få en käftsmäll” och liknande inlägg publicerades. Om en tjej gick in och kritiserade gruppen haglade påhoppen mot henne. Mika Svanborg var en av tjejerna från Skellefteå som reagerade på inläggen, och fick bland annat detta svar: ”Saxar dig om du inte håller käften nu helt ärligt”.
Under våren har det pågått en livlig debatt om näthat. Hur definierar man näthat och var går gränsen för vad som är moraliskt fel, och vad som ska förbjudas? Näthat är ett ord som innefattar väldigt mycket. Vi har också olika individuella gränser för vad vi tycker är okej. Om en nära vän, när vi var yngre, sa ”slampa” eller liknande ord, för att vi hade den jargongen sinsemellan, var det självklart något annat än om någon sa det i syfte att förolämpa och smutskasta.
Och det är förstås skillnad på att ha usel humor i allmänhet, och på att rikta påhopp, eller i värsta fall hot, mot en person. Vi har i dagsläget lagstiftning mot hot, förtal, ofredande och ärekränkning. Fler lagar behövs inte, utan polisen behöver följa upp allvarliga fall som kommer in. Som vi har sett tidigare har näthoten varit något polisen ofta har ryckt på axlarna åt.
Men hat är aldrig en fråga för enbart lag och polis. Vi som ständigt argumenterar för en stark yttrandefrihet, och få lagförbud, har desto större anledning att efterlysa ett fördjupat arbete. Här kommer föräldrar, omgivning och skola in i bilden. Som gammal fritidsledare minns jag hur envist ungdomar sökte gränser, och behövde gränser när de gjorde fel. Nätet är som en fritidsgård utan vuxennärvaro.
Andreas Löwenhöök, gruppledare för Moderaterna i Skellefteå, lämnade innan helgen in en skriftlig fråga till gymnasienämnden och till barn- och grundskolenämnden. Där undrar han hur Skellefteås gymnasieskolor arbetar mot näthatet, och om det kommer att markeras mot Facebookgruppen ”Alla tjejer är horor” på något sätt.
Det är bra att frågan lyfts. Och Mika Svanborg, den modiga tjejen som polisanmälde, har gjort helt rätt. Olaga hot och förtal är helt enkelt förbjudet. Nu återstår resten av arbetet för oss andra: föräldrar, omgivning och skola måste ständigt markera mot en förlegad syn på kvinnor och sexualitet.
Någonting är snett när 90-talister låter som medeltida sexister. Det är inget roligt ”skämt”, som Facebookgruppens försvarare påstår att det varit. Testa att ”skämta” med arbetsgivare eller mamma ska ni se.