Den gemensamma nämnaren för sexuella övergrepp på musikfestivaler är inte ensamkommande. Det är män.
Bråvallafestivalen. Putte i Parken. Peace and Love. Och nu Trästocksfestivalen. Sommarens återkommande rapportering om sexuella övergrepp under musikfestivaler, ibland mitt under pågående konsert som på Bråvallafestivalen då Zara Larsson uppträdde och en kvinna anmälde att hon blivit våldtagen i publikhavet, upprör. Flera misstänkta har gripits och förhörts. Det är dock oklart om det rör sig om en ökning av antalet övergrepp eller om anmälningsbenägenheten ökat.
Festivaler har fått kritik för att inte lägga tillräckligt fokus på säkerhetsarbetet. Men i stora folkhav är det ytterst svårt att garantera säkerhet alldeles oavsett om det handlar om sexuella övergrepp, våld eller ficktjuvar som tar sig friheter. Inte minst där det förekommer alkohol. Trästocksfestivalen har tagit hjälp av Nattskiftet och Tjejjouren samt arrangerat panelsamtal för att diskutera mansnormer. Det är välkomna inlägg i ett samtal som måste fortsätta.
I Göteborg har inför Kulturkalaset i augusti förts en diskussion om att införa säkerhetszoner nära scenerna för endast tjejer. Tanken är förståelig men påminner mest om de speciella tågvagnarna för kvinnor på tunnelbanan i New Delhi i Indien.
Där är de särskilda kvinnovagnarna inte ett sätt att markera kvinnors och mäns olika människovärde utan en säkerhetsåtgärd för att garantera kvinnors säkerhet och skydda dem från tafsande män. Det är en uppskattad frizon för de indiska kvinnorna.
Men Sverige är inte Indien: att könsseparera tågvagnar eller festivaler är att ta bautakliv från de viktiga framsteg som tagits med den svenska jämställdhetskampen.
I Skellefteå är en 45-årig man misstänkt för att ha utsatt en 40-årig kvinna för sexuellt ofredande. En annan person, en 43-årig man, är skäligen misstänkt för två sexuella ofredanden. I skuggan av den debatt som väckts till liv om ensamkommande flyktingungdomar som bussats in till Trästocksfestivalen, är det en påminnelse om att obekräftade rykten och slagsida i debatten inte gynnar en nödvändig diskussion om normer överlag.
Tidigare fall visar att oproportionerlig rapportering om ensamkommande har orsakat ryktesspridningar och odlat fördomar. Polisen i Värmland fick dra tillbaka felaktiga uppgifter om att det endast hade rört sig om ensamkommande bland de gärningsmännen under Putte i Parken i Karlstad. Det förekom förvisso ensamkommande bland de misstänkta, men det fanns även misstänkta gärningsmän som inte tillhörde den gruppen.
Det undantar inte behovet av en nödvändig diskussion om hur enskilda ensamkommande ungdomar beter sig, men den gemensamma nämnaren för sexuella övergrepp på musikfestivaler är inte ensamkommande eller att man är av afghansk härkomst, kulturell tillhörighet eller frånvaro av svenska värderingar: det är att samtliga förövare är män. Även svenska sådana.
Csaba Bene Perlenberg