På insändarsidan har en diskussion om vårdnadsbidraget levererat vassa för- och motargument. I gårdagens Norran svarade signaturen ”Kvinna 21” på en tidigare insändare av Rangvald Nilsson. Nilsson skrev att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, varpå ”Kvinna 21” svarade att alla vinner på vårdnadsbidrag, samt att Skellefteå skulle bli en mer attraktiv kommun om det infördes.
Kristdemokraterna är de varmaste anhängarna av bidraget – som de kraftigt vill höja. Inte så mycket att orda om: partiet värnar familjernas makt och valfrihet. I flera borgerligt styrda kommuner har bidraget införts – till skillnad mot knallröda Skellefteå – även om den lokala alliansen länge har förespråkat ett sådant. Redan 2006 gick de borgerliga till val på följande: ”Ett kommunalt vårdnadsbidrag om 4 000 kr/månad kommer att införas i Skellefteå kommun, så snart som möjligt efter valet.”
Att föräldrar vill vara hemma med riktigt små barn är fullt förståeligt och svårt att invända emot. Det finns även fall där förskolan av någon anledning inte fungerar för ett barn. Trots det är vårdnadsbidraget problematiskt.
För det första har det visat sig användas av framför allt kvinnor som redan står långt ifrån arbetsmarknaden. För dessa kvinnor blir det en fälla. Dagis finns trots allt för att vi arbetar och betalar in skatt; det möjliggör för kvinnor att komma ut i arbetslivet. Vårdnadsbidraget bygger däremot på idén att eftersom förskola kostar pengar borde varje familj i stället kunna få dessa (eller en del av dem) om barnen stannar hemma. Men det löser inte redan nämnda dilemma: vårdnadsbidraget är till för att föräldrar ska kunna stanna hemma. Det krockar med arbetslinjen.
Och även om vårdnadsbidraget bara kan tas ut till dess att barnet har fyllt tre år, innebär det inte alltid att barnen börjar i förskolan då. Finns yngre syskon kan hemmatillvaron fortsätta till skolåldern. För de flesta barn fungerar det säker bra att umgås mer inom familjen, men många barn behöver även träffa andra barn och vuxna.
I vissa invandrartäta förorter i exempelvis Stockholm har förskolor fått stängas till följd av att alltför många använder vårdnadsbidraget, vilket gör det ännu svårare för kvinnor i socialt utsatta områden att börja arbeta. Även om det ser väldigt annorlunda ut i Skellefteå, bör den aspekten räknas in.
Hindras inte det fria valet om vårdnadsbidrag inte införs, som en insändarskribent har påpekat? Nja: vad människor väljer att göra är en sak – vilka val skattemedel används för att stimulera är en annan.