Förr eller senare så brister det för alla. Man säger någonting man önskar blivit osagt, gör någonting man önskar blivit ogjort. Men att en polis i ”stridens hetta” fäller en nedsättande kommentar är oförsvarbart, en påfrestande arbetsmiljö får aldrig övergå i kränkningar.
Än värre är de kallt kalkylerande förlöjligandena i den slutna Facebookgruppen för yrkesverksamma poliser ”UMF: Underbetalda, missnöjda och förbannade”. Kravet för att kvalificera sig dit, angripas och smutskastas, tycks vara att ha kritiserat polisen. Förra länspolismästaren Carin Götblad benämns som ”polisens motsvarighet till Linda Rosing”, tv-profilen Elisabeth Höglund beskrivs med ord som ”dement” och ”häxa”, rasistiska undertoner är inte ovanliga.
Justitieminister Beatrice Ask (M) fångar problematiken med orden: ”Det är bedrövligt när vuxna människor uttrycker sig på ett förmenande sätt mot någon annan”. Det är precis vad det handlar om; vuxna människor som borde veta bättre än att sprida sunkiga åsikter, vuxna människor som dessutom sysslar med myndighetsutövning och har statens välsignelse att använda sig av det våld som situationen kräver. Det kräver allmänhetens förtroende, något som blir allt svårare att upprätthålla efter senaste tidens avslöjanden.
Allt handlar om värdegrund, eller rättare sagt om bristen på densamma. Gräv lite djupare och det är inte svårt att hitta förklaringar till varför poliser kallar misstänkta upprorsmakare för ”apejävel” och ”blattajävlar” i samband med kravallerna i Rosengård för några år sedan, eller till kränkande kommentarer på Facebook.
Malin Wieslander, doktorand vid Karlstads universitet, forskar om mångfald och värdegrund inom polisen. Hon menar att polisens värdegrund – effektivitet, engagemang, tillgänglighet – har väldigt liten betydelse i det dagliga polisarbetet. ”Många yrken har en speciell jargong, och det är ett sätt att skapa en grupptillhörighet. /…/ Problemet med polisjargongen är att den kan vara ganska rå och rikta sig mot grupper som är etniskt, kulturellt eller sexuellt avvikande från normen”, säger hon till Värmlands Folkblad.
Värdegrundsarbetet sker överallt och hela tiden. Vissa är mer framgångsrika än andra. Det här är en fråga Rikspolisstyrelsen behöver ta tag i, och de anställda som inte delar värdegrunden bör fundera kring. Största problemet är dock inte att ett antal poliser saluför sunkiga åsikter, ett större problem är generaliseringen, att alla är lika dåliga. Det är synd om de poliser som sköter sitt jobb och sedan pekas ut som både det ena och det andra bara för att det finns ett antal rötägg i kåren.