Det är många som ska prisas nu i början av det nya året. Filmarna har fått sitt i Guldbaggegalan, musikerna i P3 Guld-galan och idrottarna i Idrottsgalan. På fredag är det Skellefteås tur. Då ska näringslivet prisas i Alvargalan. Ett evenemang som sedan 2010 kostat kommunens skattebetalare drygt 2,5 miljoner kronor.
Är det väl använda pengar, eller bara ännu ett exempel på kommunala medel som hade kunnat göra betydligt större nytta någon annanstans?
– Vi måste satsa på näringslivet, jag skulle säga att vi inte har råd att inte stötta näringslivet, säger kommunalrådet Lorents Burman (S) till Norran.
Så är det, absolut, kommunen har inte råd att låta bli att satsa på näringslivet om målet på 80 000 invånare till 2030 ska kunna förverkligas.
Det är positivt att kommunens politiska ledning på allvar börjat inse att ett gott näringslivsklimat inte är någonting som man får gratis, utan någonting som man måste jobba för. En hel del har gjorts under senare år, men mycket återstår att göra. Det finns till exempel fortfarande hos många röda politiker (av olika nyanser) en stark tro på att det offentliga är bäst på att sköta allt från vård, skola och omsorg till campingplatser.
Lite känns det som kommunens politiska ledning, i avsaknad av mod och/eller politisk vilja, väljer glitter och glamour framför att satsa pengarna på åtgärder som näringslivet efterfrågar.
Näringslivschefen Bengt Ivansson rycker ut till kommunens försvar. ”Vi vill uppmuntra näringslivet i Skellefteå, som ju är en avgörande komponent för vår kommuns fortsatta välstånd och utveckling”, säger han till Norran. Så sant som det är sagt. Men då gäller det också att använda pengarna smart, där de gör mest nytta, och det är inte på en näringslivsgala. En sådan skapar inga nya jobb, inga nya företag.
Frågan kommunens beslutsfattare måste ställa sig är: hade pengarna kunnat användas smartare? I det här fallet hade man kunnat göra det.
Kommunens stöd till Alvargalan ska successivt trappas ner. Det är bra. 2016 ska sponsringen vara nere i 100 000 kronor, exklusive prispengar. Det är en rimligare nivå. Men då blir nästa fråga; det blir ju några hundratusen över, så att säga. Ska de pengarna läggas i den gemensamma kassan, eller användas för att på andra (och mer effektiva) sätt uppmuntra och/eller stödja näringslivet?
Hundratusen är förvisso i sammanhanget inte mer än lite växelpengar. Men sådana kan också användas smart. Och ska kommunen växa måste man satsa på näringslivet, och satsa rätt. Det blir inga nya företag för att man sponsrar en näringslivsgala. För det krävs det helt andra saker.