Peter jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen. Det är mycket att göra på morgonen när de gamla ska väckas, tvättas och skötas om, när sängarna ska bäddas. Precis på samma sätt som det är mycket att göra på kvällarna när de gamla ska göras i ordning för natten. Däremellan är det betydligt lugnare.
Annika kör stadsbuss. Det är mycket att göra på morgonen när alla ska till jobbet, många bussar behöver rulla. Precis på samma sätt som det är mycket att göra när alla ska hem från arbetet. Däremellan är det om inte lugnt så lugnare.
Många arbetsgivare väljer att lösa den ekvationen – att det finns mest att göra morgon och kväll och för lite däremellan – med så kallade delade turer. Du jobbar ett tidigt pass och ett sent pass med en lång obetald paus i mitten. Enligt fackförbundet Kommunal är det lite mer än 150 000 löntagare som jobbar så. Några vill göra det, flertalet vill det inte. ”Våra medlemmar får betala det med sin hälsa”, säger Lenita Granlund, Kommunal, till webbtidningen Dagens Arena.
Vilket också bekräftas av Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet som konstaterar att delade turer upplevs som ”de mest besvärliga”. Enligt Kommunals egna undersökningar mår fyra av tio som jobbar delade turer dåligt.
I veckan som gick diskuterades frågan i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ville att regeringen skulle ta tag i frågan. Men blev nerröstade av allianspartierna tillsammans med Socialdemokraterna. Hur mycket man än ogillar systemet med delade turer så var det ett klokt beslut. Det här en fråga för arbetsmarknadens parter att lösa. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är också överens med Kommunal om att de delade turerna ska begränsas. Så nu hänger det på att arbetsgivarna – kommunerna, landstingen och de privata bolagen – tar sitt ansvar i frågan.
Ne, det är inte okej med delade turer, med arbetsdagar på 12, 13, 14, 15 timmar. Frågan är bara hur intresserad arbetsgivaren – både i offentlig och privat sektor – är att göra någonting åt saken. Hittills har det intresset varit måttligt. Förmodligen handlar det om pengar mer än om någonting annat. Det är svårt att se en väl fungerande äldreomsorg, eller kollektivtrafik, utan delade turer om inte nya pengar samtidigt skjuts till.
Vården och omsorgen står inför stora problem. Många kommuner och landsting har svårt att rekrytera personal samtidigt som vårdbehovet ökar i takt med att Sveriges befolkning blir allt äldre. Görs ingenting åt de delade turerna kommer rekryteringsproblemet i varje fall inte att minska.