”Facebook”, sade en gång professorn César A Hidalgo, ”är som en korv. Alla äter den, trots att ingen riktigt vet vad den består av”. Så är det med mycket teknik. Hur många vet egentligen hur man manövrerar ett flygplan? Eller hur en glödlampa fungerar, vad det är för mekanismer som får den att lysa? Vi är bara glada att de här sakerna finns och att vi kan använda dem. Och till skillnad från en flygresa eller en glödlampa är Facebook dessutom gratis.
Det är ett problem att så få förstår sig på hur internet egentligen är konstruerat. Bristen på teknisk kunskap gör det svårt för makthavarna att sätta sig in i vad det egentligen är de beslutar om. Få politiker hade nog godkänt automatisk avlyssning och lagring av samtliga medborgares telefonsamtal. Ändå röstades en lag som FRA-lagen igenom, som innebär exakt detta fast på internet. Ett annat exempel är datalagringsdirektivet, som EU-domstolen rev upp med motiveringen att det ”utgör ett synnerligen allvarligt ingrepp i den grundläggande respekten för privatlivet”. Men Sverige fortsätter att tillämpa det ändå.
Okunskapen är även ett problem för internetanvändarna själva. En brittisk undersökning visar att bara sju procent läser företagens ofta mycket långa och snåriga digitala avtal innan de godkänner dem. Därmed har nog de flesta som till exempel använder Facebooks mobilchatt, Messenger, inte en aning om att de gett Facebook rätt att gå igenom all information som finns lagrad på mobilen, rätt att ringa och skicka sms, rätt att spela in ljud med mobilens mikrofon och ta foton med kameran.
Facebook är en spegel där man kan visa sig själv ur väl valda vinklar och i rätt ljus – de härliga semestrarna, de goda middagarna, ett glas på balkongen med finaste vännerna. Användarna marknadsför sig själva som produkter, och inte bara de. Facebook får intäkter genom att låta andra företag rikta reklam till dem baserat på information som de ofta inte ens är medvetna om att sajten har. Nyligen avslöjades dessutom att Facebook utsatt 689 000 ovetande användare för ett psykologiskt experiment genom att manipulera vilka inlägg dessa såg, och sedan studera hur det i sin tur påverkade inläggen de själva skrev.
Övervakning är maktmissbruk, även på internet, oavsett om den utövas av stater eller företag. Övervakningen formar våra beteenden, får oss att censurera oss själva och inskränker därmed yttrandefriheten.
Men vi blir ännu mer utsatta när vi inte ens vet om den.