Mycket har sagts i turerna kring Omar Mustafa och Socialdemokraterna. Det viktiga är att partierna drar lärdom av historien.
Mustafa fick i egenskap av partistyrelseledamot en maktposition, en position som ska tåla granskning. Och även om drevet väckte islamofobin till liv, har det i grunden handlat om värderingar som krockar mellan Islamiska förbundet och Sveriges största parti. Att det alls blev en större fråga kan vara ett uttryck för att den muslimska gruppens närvaro i svenskt samhällsliv normaliseras. Vi som har muslimsk bakgrund ska få lika hårda frågor som alla andra. I Mustafas fall fanns det relevanta frågetecken att räta ut.
Vad som däremot vore märkligt är om frågan stannar här. Anders Selin, förbundsordförande för Hbt-socialdemokrater Sverige, skriver ”Till skillnad från vår våra partivänner i Tro och Solidaritet kompromissar vi inte när det kommer till frågan om alla människors lika värde och lika rättigheter.” (Dagens Nyheter, 2013-04-17). Det är ord och inga visor. För drygt två år sedan strök Tro och Solidaritet skrivningar om homosexuellas rättigheter i ett dokument riktat till muslimska socialdemokrater.
Inte bara Mustafas Islamiska Förbundet, utan även Palmecentret, Tro och solidaritet och S-studenter har bjudit in talare med extrema åsikter. Dialog i all ära, men dialog kan aldrig handla om att tona ner eller göra avkall på centrala värderingar.
För socialdemokraternas del gäller det att dessutom, en gång för alla, ta itu med valberedningsprocessen. Det är oansvarigt att ”överraska” med namn i sista sekund, namn som inte fått en chans att diskuteras. Tycka vad man vill om Mustafas åsikter, men drev och avsättning drabbar människor av kött och blod. Vi såg hur bristande valberedningsarbete kan ställa till det även i processens kring Håkan Juholts uppgång och fall.
Läxan för såväl Socialdemokraterna som andra partier är att överge den identitetspolitik som går ut på att locka till sig etniska och religiösa föreningsaktiva ”företrädare”. Partier ska snarare förena människor med värderingar om hur ett samhälle bör se ut.
Moderaterna, med Omar Mustafas företrädare i Islamiska Förbundet, Abdirizak Waberi som har sagt att kvinnan får tillrättavisas fysiskt, har hittills klarat sig undan hård granskning. Kritiken mot Moderaterna och Waberi har mötts med varningar för islamofobi.
Men den utbredda främlingsfientligheten mot muslimer minskar inte av att svenska partier relativiserar extrema åsikter och gömmer sig bakom dubbla måttstockar. Politiker med muslimsk tro ska behandlas som alla andra politiker.