Ja, Sverigedemokrater ska behandlas som medmänniskor, som medborgare med rättigheter. Men nej, fackförbund som inte låter företrädare för SD samtidigt representera facket är inte antidemokratiska.
I gårdagens Dagens Nyheter skrev ledarskribenten Susanna Birgersson att nästan hälften av de svenska fackförbunden ”förbjuder sverigedemokrater att inneha fackliga förtroendeuppdrag”.
Nu är det inte så att landets fackförbund går på jakt efter SD:s sympatisörer eller medlemmar.
Vad dessa fackförbund däremot svarar, när Birgerssons tidning DN undersöker saken, är att man inte tillåts ”ha uppdrag i fackförbundet och samtidigt företräda Sverigedemokraterna”.
”Det är faktiskt inte riktigt klokt”, menar Birgersson. Hon får sällskap av Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi som kallar fackens agerande för odemokratiskt (15/07 – 2014).
Det är att devalvera starka uttryck. Föreningar bestämmer själva vad de ska ha för regler kring förtroendeposter. Och det är inte märkligt att fackförbund motsätter sig åsikter som Sverigedemokraterna representerar.
På liknande sätt hade det varit orimligt om en engagerad företrädare för exempelvis Centerpartiet, som kritiserar lagen om anställningsskydd, samtidigt representerade ett fackförbund som driver motsatt linje.
SvD:s Ivar Arpi skriver att facken ”utesluter medlemmar från förtroendeuppdrag om de samtidigt är medlemmar i SD”, vilket alltså inte stämmer. Hade Arpi haft rätt om att det rörde sig om partimedlemskap hade han haft en poäng. För fackförbunden är inte som vilka föreningar som helst. De utser exempelvis domare i arbetsdomstolen och bedriver myndighetsutövning via a–kassorna.
Facken samverkar med Arbetsförmedlingen och ger sina medlemmar skydd och stöd vid löneförhandlingar och konflikter. Så länge fackförbunden har all denna makt ska de vara oerhört försiktiga med att utesluta medlemmar, eller på annat vis lägga sig i medlemmarnas partisympatier.
Inför valet 2010 slussade Byggnadsarbetareförbundet i Uppsala yngre medlemmar, i sällskap av fackrepresentanter i t-shirts där det stod ”Din rö(s)t räknas”, för att rösta. Det är förstås oacceptabelt att försöka få medlemmar att rösta ”rätt”.
Fackförbunden ska alltid respektera åsiktsfriheten. Men vilka som representerar facken avgör de bäst själva, utan pekpinnar från DN och SvD.