Om avståndet mellan två stolar bara är tillräckligt stort blir det ofrånkomligen så att en och annan faller däremellan. Om två myndigheter inte talar samma språk är risken överhängande att avståndet mellan stolarna blir så stort att en och annan inte har någonstans att sitta.
En metafor för att beskriva hur det går när Arbetsförmedlingen säger att du är för sjuk för att arbeta samtidigt som Försäkringskassan säger att du är för frisk för att få sjukpeng. Den stackaren har ju ingenstans att sitta. Han eller hon faller mellan stolarna på grund av att två myndigheter hittills inte bedömt sjukas arbetsförmåga efter samma metod och modell.
Så får det naturligtvis inte vara. Och så ska det heller inte bli i fortsättningen, för nu har Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson överlämnat en slutrapport till regeringen om den nya bedömningsmetod som båda myndigheter i fortsättningen ska använda sig av. Ingen ska behöva hamna i ett vakuum.
Försäkringskassan har fått utså mycken kritik under senare år, en del har varit befogat, annat mindre befogat. De har att tolka regeringens direktiv, och när reglerna stramades åt, när rehabprocessen reformerades, var det många som kom i kläm, som inte borde ha gjort det. Å andra sidan ska påminnas om att regeringen, med Socialdepartementet i spetsen, inte visat någon större skyndsamhet i sin ambition att rätta till de mest uppenbara baksidorna av det skärpta regelverket.
Men det räcker inte med att två myndigheter börjar tala samma språk nu när de ska tala med varandra. Förtroendet för Försäkringskassan har fullt förståeligt successivt urholkats, en rad fall där sjuka nekats sjukpeng har uppmärksammats, servicekontor har lagts ner, läkare anklagats för att sitta på två stolar, sjukskrivit som distriktsläkare för att sedan friskförklara samma person som Försäkringskassans förtroendeläkare.
Förtroende som förlorats tar tid att återställa. När Sifo i somras frågade 3 000 svenskar hamnade Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i botten. Undersökningen bygger på den så kallade Trimskalan med 200 skalsteg från - 65 till + 135, där allt under noll är kraftigt negativt. Arbetsförmedlingen fick - 21 och Försäkringskassan - 18.
Att strama upp reglerna var nödvändigt, men med facit i hand är det lätt att konstatera att det gick lite för snabbt, att alla konsekvenser inte hade utretts tillräckligt väl. Huvudregeln ska ju vara att ingen som inte är berättigad till sjukpeng ska ha någon sådan, samtidigt som alla som är berättigade därtill ska få. Nu är det bara att hoppas på att AF och ”Kassan” i fortsättningen talar samma språk och att dess tjänstemän får den utbildning som de behöver för att kunna fatta korrekta beslut. Sjukpeng och andra socialförsäkringssystem ska ha stolar lagom bekväma att sitta i.