Droger är och förblir ett elände.
De allra flesta skolelever använder inte cannabis, eller andra droger. Men det finns de som gör det. Och de har blivit fler. Inte minst cannabisanvändningen har ökat. Det visar den senaste ANDT-undersökningen – ANDT står för alkohol, narkotika, dopning och tobak – i Skellefteå. Fler har också blivit erbjudna att prova.
På allt fler arbetsplatser testas de anställda för droger. Arbetsgivaren brukar hänvisa till säkerheten. Om du uppmanas att göra ett drogtest kan du inte vägra rakt av. I slutändan kan det leda till uppsägning.
Skolan är också en arbetsplats, inte bara för lärare utan också för eleverna. Droger påverkar elevernas resultat, trivsel och arbetsmiljön på skolan. Droger påverkar medvetandet, beteendet och koordinationen. Droger och arbetsplatser är en kombination som inte borde få förekomma.
Det har kommunfullmäktige i Skellefteå också insett, och klubbade vid decembersammanträdet igenom en motion från Micaela Löwenhöök (M) om att införa frivilliga, slumpvisa drogester på kommunens tre gymnasieskolor. En god idé tyckte alla utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Nu är Skellefteå långtifrån ensamt om att slumpvis drogtesta sina elever. Det gör någonstans mellan 50 och 100 gymnasieskolor och/eller gymnasieprogram runtom i landet.
Men redan innan motionen klubbats igenom hotade Vänsterpartiet med att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Nu har hotet verkställts. I förra veckan lämnades en överklagan in: ”Vi anser att det inte är förenligt med svensk lagstiftning och vi vill ha det prövat”, sa V-gruppledaren Agneta Hansson till Norran. (3/1 2019)
Det finns mycket som kan sägas om Vänsterpartiets agerande, men det kan också sammanfattas i ett enda ord: obegripligt.
Samtidigt är det inte förvånande. När tidningen Accent – Sveriges största tidning om droger och nykterhet – inför valet frågade riksdagens partier hur de vill forma narkotikapolitiken var det bara Vänsterpartiet som inte ville att det ska vara kriminellt att vara påverkad av narkotika. All annan hantering, tillverkning, försäljning och innehav, vill de däremot fortfarande ska vara olagligt.
Bortom att skolan självklart ska vara en drogfri arbetsplats, och dit räknas också alkohol, är det här en klurig juridisk fråga. Skolinspektionen avråder till exempel från att genomföra drogtester i skolan, medan Justitieombudsmannen bedömer att frivilligheten kan säkerställas och att de frivilliga drogtesterna därmed inte strider mot grundlagen.
Ännu knepigare blir juridiken om man ser till bakgrunden till Vänsterpartiets överklagan. Den handlar om att vårdnadshavare till de elever som erbjudits, men tackat nej till att testa sig, får ett brev hem i brevlådan där det framgår att eleven inte vill drogtestas. Enligt Johan Lindgren, Umeå, juridikstuderande, som skrivit överklagan, är det här som kommunen bryter mot grundlagen.
Här står två viktiga principer emot varandra; å enda sidan den personliga integriteten för elever, å andra sidan en önskan om en drogfri arbetsplats, en strävan efter ett drogfritt samhälle och de allra flesta vårdnadshavares önskemål att få veta om ens son/dotter använder droger.
När de två aspekterna ställs mot varandra är det självklart att skolan frivilligt och slumpvis drogtestar elever, och även lärare.