Nu måste Liberalerna tänka efter före

Ledare. Det är bara att hoppas på att de 183 ombuden på landsmötet är så kloka att de trots att förbunden säger Sabuni säger de Ullenhag. För även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill. Så tänk efter före.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni eller Johan Pehrson? Länsförbunden vill ha Nyamko Sabuni, men Liberalerna borde välja Erik Ullenhag.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni eller Johan Pehrson? Länsförbunden vill ha Nyamko Sabuni, men Liberalerna borde välja Erik Ullenhag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-06-18 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni eller Johan Pehrson? Länsförbunden vill ha Nyamko Sabuni, men Liberalerna borde välja Erik Ullenhag.

Om knappt två veckor ska Liberalerna utse en ny partiledare.

Om ombuden röstar i linje med förbunden blir det Nyamko Sabuni. I helgen stärkte hon sin position när de tunga länsförbunden i Skåne och Västsverige slog fast att man står bakom henne. Kvar av de tunga förbunden är bara Stockholm. Därifrån väntas inte besked förrän i dag (tisdag), den sista dagen att meddela valberedningen sitt beslut.

Torkild Strandberg, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, och ordförande för Liberalerna i Skåne, får sammanfatta stämningen i partiet: ”Jag tror att det handlar om att man uppfattar att Nyamko är den kandidat som tydligast står för en förändring av partiet. Vi har flera usla valresultat bakom oss och suget och längtan efter någonting nytt, både vad gäller sättet vi arbetar men också vilka politiska frågor vi driver och hur vi driver dem, är väldigt stort och jag tror att det är det som kommer till uttryck i alla de medlemsomröstningar som nu rullar in över landet.” (Sveriges Radio 15/6 2019)

Den stora frågan är om Liberalerna vet vad de vill, förutom att bli större. Med Nyamko Sabuni som partiledare är risken för en högersväng betydande. Inte ens Liberalerna i Västerbotten, frisinnets högborg, förordade Erik Ullenhag. Sabuni fick nästan 67 procent av rösterna.

Samtidigt har det blivit allt trängre på högerkanten i svensk politik. Sverigedemokraternas 17,5 procent i det senaste riksdagsvalet fick både Moderaterna och Kristdemokraterna att söka sig till höger, i riktning mot en otydlig högerpolitik, med inslag av nationalistiska idéer. Utifrån vad Nyamko Sabuni har sagt är det i den riktningen som partiet vill gå.

Men där har Liberalerna inte mycket att hämta.

Och där borde inte Liberalerna vilja befinns sig, i en högerkantssörja.

Däremot finns det utrymme in mot den politiska mittfåran. Där finns det svängrum för ytterligare ett liberalt parti, bredvid Centerpartiet.

Det borde Liberalerna inse.

Vad de också borde kunna inse är att Nyamko Sabuni inte är lämplig som partiledare. I varje fall inte i ett liberalt parti. I en numera beryktad intervju i Expressen (6/6 2019) menar hon bland annat att ”visionen om det mångkulturella samhället måste begravas” Vi kan inte begrava det mångkulturella samhället, det är en omöjlighet, däremot ska vi motarbeta dess avarter.

Liberala idéer? Knappast, snarare anti-liberala. Att begrava visionen om det mångkulturella samhället är sådant man brukar få höra från företrädare och sympatisörer betydligt längre ut på högerkanten. Att hon sedan inte vill stå för vad hon sagt, och tar tillbaka i stort sett allt, och kommer med egendomliga ursäkter, borde inte stärka hennes odds.

Men uppenbarligen är krisen inom Liberalerna så djup att man slutat reflektera över kandidaternas lämplighet och trovärdighet. Ska man vara tuff i en intervju, måste man också stå för vad man sagt alternativt tänka efter före.

Hoppas att de 183 ombuden på landsmötet är så kloka att de, trots att förbunden säger Sabuni, säger de Ullenhag. För även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.

Så tänk efter före.