Nu får du väl ge dig Lena Ek

Det är staten, inte kommunerna, som bär ansvaret.

FOTO: PONTUS LUNDAH /SCANPIX
                  Miljöminister Lena Ek.
                  FOTO: PONTUS LUNDAH /SCANPIX
                  Miljöminister Lena Ek.

FOTO: PONTUS LUNDAH /SCANPIX Miljöminister Lena Ek. FOTO: PONTUS LUNDAH /SCANPIX Miljöminister Lena Ek.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-07-18 07:56
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I den amerikanske författaren Joseph Hellers roman ”Moment 22” har den fiktive kaptenen Yossarian hamnat i ett byråkratiskt dödläge. Det enda sättet att bli frikallad från militärtjänstgöring är att vara galen, men eftersom hans ansökan i stället antas handla om att han är livrädd, alltså att han tänker rationellt, snarare än att han är galen, blir det omöjligt för honom att bli frikallad.

Detta cirkelresonemang är applicerbart på en hel del företeelser i dagens samhälle. Ta till exempel långbänken med den dåliga luften längs E 4 genom Skellefteå. Kommunen har krav på sig att förbättra luftkvaliteten, men kan inte mycket göra eftersom Europavägarna är en statlig angelägenhet som kommunen inte rår över.

Samtidigt hotas Sverige av miljonböter från EU på grund av dålig luftkvalitet i ett antal svenska städer, bland dem Luleå, Umeå och Skellefteå. Samtidigt som miljöminister Lena Ek (C) vill att stat och kommun ska dela på böterna. Samtidigt som regeringen inte vill bygga Norrbotniabanan och inte beslutat om finansieringen av den förbifart (Östra leden) som Trafikverket redan beslutat om. Två projekt som avsevärt hade kunnat förbättra luftkvaliteten i de centrala delarna av Skellefteå. Men som regeringen inte är speciellt intresserad av att ens försöka finansiera, än mindre bygga. Tala om ett Moment 22.

Den dåliga luftmiljön påverkar vår hälsa. Den förorenade luften gör att tusentals personer dör i förtid, i hjärtinfarkt och i lungsjukdomar, som lungcancer. Ur den aspekten är EU-domstolens krav på att Sverige ska göra någonting åt den dåliga luften i städerna alls inte orimlig, snarare är den välkommet. Och Sverige kan tvingas betala mycket höga böter, det kan röra sig om en halv miljon kronor per dag då luften är för smutsig, alltså uppemot 180 miljoner kronor om året.

Därmed upphör också det som är rimligt. För först vill regeringen inte göra angelägna satsningar på infrastruktur i de norra delarna av Norrland, sedan vill samma regering att de norrländska kommunerna ska vara med och betala priset för att man inte byggt bort problemen. För att tala klarspråk: det är fullkomligt oacceptabelt.

Umeås starke man, kommunalrådet Lennart Holmlund (S), har redan, och sin vana trogen, gått i taket: ”Det är regeringen och staten som inte klarat sina åtaganden”, säger han till länskollegan Västerbottens-Kuriren. Det är ett resonemang som kan föras över på förhållandena i Skellefteå. Så om Sverige tvingas betala böter till EU, och om Skellefteå är bland de kommuner som bryter mot EU:s så kallade luftmiljödirektiv, är det inte kommunens fel, utan statens, och då är det också staten som ska betala. Något annat är oacceptabelt.

undefined
FOTO: PONTUS LUNDAH /SCANPIX Miljöminister Lena Ek. FOTO: PONTUS LUNDAH /SCANPIX Miljöminister Lena Ek.