Häromdagen rapporteradeDagens Nyheter att gruvföretagen Boliden, Dragon Mining och Elgin i fjol lyckats gräva upp malm till ett värde av tolv miljarder kronor. För det fick de betala så lite som 1,2 miljoner i statlig mineralavgift (30/8 2014).
Som så ofta lockar Norrlands naturtillgångar, men väldigt lite kommer bygden till del. Tanken på Norrland som en råvarukoloni tycks leva kvar, även om det var ett bra tag sedan Axel Oxenstierna, som rikskansler på 1600–talet, sa: ”I Norrland hafva vi ett Indien”.
I många kommuner är politikerna hårt pressade. Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström sa under ett seminarium under politikerveckan i Almedalen: ”Utan gruva kan vi nog stänga igen vår kommun”.
Beslutsfattare, på alla politiska nivåer, har många aspekter att tänka på; att arbetare som pendlar in till kommunerna kräver övernattningsbostäder, men inte betalar skatt. Att rennäringen kommer i kläm, och inte minst att miljöskador kostar enorma pengar och resurser.
Bolag som gör miljardvinster, och betalar kaffepengar i skatter och avgifter, hade kunnat betala mycket mer än vad de gör.
Nu finns dessutom ett förslag på att bygdeavgiften för landets vattenkraftskommuner ska tas bort. Staten fick under förra året in 5,4 miljarder kronor i fastighetsskatt från Sveriges vattenkraftverk, samtidigt som endast 100 miljoner gick tillbaka till vattenkraftskommunerna via bygdeavgiften. I Norge får vattenkraftskommunerna in miljarder från vattenkraften, vilket vore en dröm för många svenska kommuner. Nu kräver Centerpartiet en rejäl återbäring till de kommuner i landet som producerar vattenkraft, men Moderaterna är emot.
Utanför Piteå planeras Europas största vindkraftspark. Det finns ett trettiotal vindkraftprojekt – med planer på att bygga totalt upp emot 1 500 vindkraftverk – bara i Norrbotten. Den frivilliga bygdepengen, till för att ersätta dem som är berörda av vindkraften, men inte är markägare, har många vindkraftbolag visat sig strunta i.
Statsminister Fredrik Reinfeldt jämför våra mineraler med Norges olja. Man tycks glömma att den norska staten tar ut 80 procent i skatt på oljebolagens vinster, något helt annat är det med vår extremt låga mineralavgift på 0,2 procent.
Lär gärna av Norge – och se till att resurser också går tillbaka till de samhällen där gruv-, vattenkraft- och vindkraftbolag verkar. Om vårt grannland kan ha principen att bygder ska ersättas, varför skulle inte vi?