Det är inte många sandkorn kvar i timglaset. Om blott några veckor kommer antingen Skellefteå eller Västerås att väljas som plats för Northvolts omskrivna batterifabrik.
Under måndagen kunde tech-nyhetsmediet Breakit rapportera att mannen som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet är entreprenören och investeraren Emad Zand som rekryterats till det växande företaget. Troligtvis är orten redan vald och Zands uppgift blir i själva verket att slutförhandla med den valda kommunen om slutvillkor för etableringen. Då är det fördelaktigt att använda en annan kommun som hävstång.
Mycket står på spel inte enbart för den kommun som får en verksamhet som sägs ge mellan 2 500 och 3 000 nya jobb och en industriell investering på planerade 40 miljarder kronor. Ur ett kommunalt perspektiv är det nästan för bra för att vara sant en mirakellösning på många glesbygdsproblem som inte tillnärmelsevis kan lösas med statlig decentralisering av myndigheter eller olika former av arbetsmarknadspolitiska stödprojekt.
Kommunen som väljs sätts i en rävsax: Etableringen kräver en snabb mobilisering gällande nyproduktion av bostäder och infrastruktur. Ledtiderna på sådana åtaganden är som bekant inte alltid jättekorta. Troligtvis kommer ett kommunalt åtagande kräva regionalt stöd från kringliggande kommuner som hjälper Skellefteå med att förse fabrikens personalbehov och nybyggnationer för boende. Regeringen får vara beredd på att bistå med regel- och lagförenklingar kring byggnation.
Även för Northvolt handlar det om säkra en kraftig expansion på mycket kort tid, såväl organisatoriskt som finansiellt. Fortfarande råder det stora frågetecken kring företagets förmåga att locka kapital till en framtida fabrik. Företaget har i dag endast ett 30-tal anställda och skulle om planerna bli verklighet behöva växa enormt snabbt, enligt SVT Västerbotten (27/7). Det finns många som undrar om Northvolt är ett luftslott eller om det är hårdvaruvarianten av nästa Spotify eller Skype. Det är helt enkelt upp till bevis för bolaget.
Om Skellefteå väljs är det dock viktigt att inte göra sig allt för beroende av Northvolt. Flera är exemplen runtom i landet där kommuner satt för stor tillit till ortens enda stora arbetsgivare. Blicka bara åt skånska Bjuv som fick en ordentlig kalldusch förra året då Findus lade ner ärtproduktionen i södra Sverige. Småföretagandet är och fortsätter vara nyckeln till en dynamisk glesbygd.
Onekligen skulle batterifabriken stimulera även småföretagandet i området som enligt en ny sammanställning från Visma baserat på siffror från Bolagsverket inte är särskilt hoppingivande. Förvisso ökade antalet nystartade småföretag i Västerbotten under juli månad med 10 procent jämfört med samma period förra året, men sammanräknat för årets sju första månader har det startats 15,7 procent färre företag än under motsvarande tid 2016. I slutet av juli hade det startats 683 nya företag i Västerbottens län, att jämföra med 2016 års 810 nya företag under samma period.
Gärna ett Northvolt i Skellefteå som levererar sina storslagna planer men glöm inte bort småföretagandet som ska ha vettiga förutsättningar att starta även utan en ny bjässe i området som ger skjuts. Eller än viktigare, om Västerås väljs i stället för Skellefteå.
Csaba Bene Perlenberg