Motverka fusk, inte migration

Att LO vill minska arbetskraftsinvandringen är i linje med förbundets intressen.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-05-30 08:27
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

”Jalla jalla, jobb till alla!”

Det skanderade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson under sitt första maj-tal för en månad sedan. Efter gårdagens LO-utspel mot nuvarande arbetskraftsinvandring skulle Thorwaldssons slogan möjligen behöva modifieras en aning.

I valet mellan att riskera lägre löner i Sverige, och att täppa till vägarna för arbetskraftsinvandrare, väljer LO det senare. Vilket inte borde överraska: fackförbundet agerar utifrån sina medlemmars intressen. Det gjorde även Byggnadsarbetareförbundet när förbundets medlemmar för snart tio år sedan ropade ”Go home” åt lettiska byggnadsarbetare.

Därmed inte sagt att LO inte har rätt i att arbetskraftsinvandrare har kommit att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Skräckexemplet är skandalen med de kamerunska skogsarbetarna, som blåstes på lönen av företaget Skogsnicke AB i Vännäs, och som Uppdrag Granskning avslöjade.

Drömmen om att få arbeta enligt avtal i Sverige blev en mardröm när arbetsgivaren ändrade avtalet när arbetarna hade lyckats ta sig hit. När arbetarna klagade över situationen skrev arbetsgivaren Niklas Gotthardsson i ett mejl: ”De måste be om ursäkt, annars ska jag visa dom vad hämnd är”, och han hotade även riva deras hem i Kamerun.

Att det inte ska få gå till på det sättet är glädjande nog alla överens om. Den liberala lag om arbetskraftsinvandring, som regeringen och Miljöpartiet drev igenom för fem år sedan, innebär att det krävs åtgärder för att komma åt oseriösa arbetsgivare.

Miljöpartiet är en bra kraft i migrationspolitiken på det området; att löneanbud och avtal inte ska få ändras hux flux borde vara en självklarhet, likaså att arbetsgivaren sköter löneutbetalningar korrekt.

Det är viktigt, för arbetskraftsinvandring är i grunden oerhört positivt. Det möjliggör för människor att migrera och få ett bättre liv, samtidigt som det gynnar landet de kommer till. Hur flertalet arbetskraftsinvandrare skulle få det bättre av att arbetskraftsinvandringen åter blir hårt reglerad, och därmed hindras från att komma hit för att jobba, är svårt att se.

Trots allt är det bättre för en arbetare i Bangladesh att få mycket högre lön och förbättrande villkor i Europa, än vad det är för honom eller henne att inte få komma hit.

Att LO vill minska den utomnordiska arbetskraftsinvandringen till LO-yrken är som sagt i linje med förbundets intressen. Den som förespråkar en liberal migrationspolitik, har däremot anledning att försvara och förbättra arbetskraftsinvandringen.

undefined