Monopolet är ett spel för galleriet

Ledare. Digitaliseringen av den svenska spelmarknaden går i rasande fart. Spel är inte längre chokladtombola i Folkets Park en danskväll i juni utan en snabbt växande högteknologisk näring. Och i takt med att spelmarknaden digitaliseras tappar Svenska spel marknadsandelar.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Foto: Hasse Holmberg/TT

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2016-12-12 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det går knappt att slå på tv:n utan att mötas av spelreklam.

Svenska spel är med och sponsrar sportsändningar i SVT, i de reklamfinansierade tv-kanalerna möts vi av välkomsterbjudanden, höga odds och mängder av spelmöjligheter. I reklamens värld är vinnarna många, förlorarna lyser med sin frånvaro.

Det spelas som aldrig förr i vårt land. Allt färre spelar för allt mer. 2015 uppgick bruttoomsättningen för de reglerade spelbolagen till 45,6 miljarder kronor enligt Lotteriinspektionens årliga sammanställning. Det motsvarar 2,4 procent av den disponibla inkomsten. Det är okänt hur stor omsättning de oreglerade bolagen har.

När det gäller nätspel spelar norrlänningarna betydligt mer än andra. I landets fem nordligaste län, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, nätspelar invånarna i snitt för 2 670 kronor under en tremånadersperiod – att jämföra med i övriga landet där siffran är betydligt lägre, 520 kronor.

Digitaliseringen av den svenska spelmarknaden går i rasande fart. Spel är inte längre chokladtombola i Folkets Park en danskväll i juni utan en snabbt växande högteknologisk näring. Och i takt med att spelmarknaden digitaliseras tappar Svenska spel marknadsandelar.

De stora vinsterna, eller troligare förlusterna, är bara några knapptryck bort.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är oroad. Hoppas att det är mer för människors väl och ve än för finansminister Magdalena Anderssons (S) penningpung. Han tillsatte i fjol en utredning som ska se över regelverket på spelmarknaden och komma med förslag någon gång i vår.

Det är bara att vara ärlig: tiden har för länge sedan sprungit ifrån det svenska spelmonopolet. Samtidigt har dubbelmoralen, Svenska spels trognaste följeslagare, tagit sig alltmer tragikomiska uttryck. Vi vill gärna att du spelar, men inte för mycket, och att du gör det hos oss.

Hoppet om lite mer ordning och reda på en juste och reglerad spelmarknad står till någon form av licensiering.

Sälj Svenska spel och låt spelbolagen verka på samma villkor, men inom en väl definierad ram, ställ dem under samma kontroll och regelverk. Det är till exempel helt oacceptabelt att utlandsregistrerade spelbolag som verkar i Sverige slipper de skatter som svenska spelbolag betalar.

Då är frågan hur mycket skatt de licensierade spelbolagen ska betala. Blir skatten för hög finns det alltid en risk att det blir ointressant att söka licensens, blir den för låg får finansminister Andersson inte den påfyllning av portmonnän som hon önskar.

Alla har vi val att göra. Lek med tanken att Sverige licensierar och legaliserar spelbolagen, ungefär på samma sätt som man redan har gjort i Storbritannien och i Danmark, där godkända privata aktörer verkar inom ett strikt regelverk.

Vad hade du valt, att spela hos ett licensierat eller olicensierat bolag?

Tror nog att de flesta känt sig tryggare och valt att spela hos ett licensierat.

Slutligen: Spelmissbruk är på många sätt och vis jämförbart med alkoholmissbruk. Men medan vi ”låser in” alkoholen i särskilda butiker, med det uttalade målet att inte sälja så mycket som möjligt, och därigenom minska alkoholkonsumtionen och alkoholskadorna, går det inte ens att springa ner till närbutiken och köpa en liter mjölk utan att mötas av spelreklam och bli erbjuden statliga trisslotter.

Varför inte inrätta särskilda butiker för spel också, Systembolaget för alkohol, Spelbolaget för spel?

undefined
Foto: Hasse Holmberg/TT