Moderaterna har knappt ens styrfart kvar i opinionen.
I juni 2017 hade partiet tappat 10,1 procentenheter jämfört med året innan, från 26 till 15,9 procent, enligt Novus väljarbarometer.
Många vill skylla raset på partiledaren Anna Kinberg Batra, var tredje alliansväljare vill till exempel att hon avgår innan valet 2018.
Moderaternas Almedalsvecka har mest av allt handlat om partiets kris och det svaga förtroendet för Kinberg Batra som partiledare. M har hamnat i en spagat som man har svårt att ta sig ur. Alla vill prata med Moderaterna om det som Moderaterna inte själva vill prata om.
Symptomatiskt för Moderaternas politiska öden och äventyr är att partiet i år fick avsluta Almedalsveckan, när många redan åkt hem.
Men problemet för M stavas inte bara Anna Kinberg Batra, det stavas framför allt brist på politiska idéer. Moderatledaren hade heller inga stora nyheter att komma med när hon på söndagen (9/7 2017) avslutade årets Almedalsvecka. Det mesta kretsade kring moderata kärnvärderingar: integrationen, jobbskapandet och otryggheten.
Frågor som knappast lär lyfta Moderaterna till fornstora dagars väljarstöd.
Det finns en lite tråkig trend i dagens samhälle; att det alltid är chefens fel. Man ser det inom näringslivet, man ser det inom sportens värld, där tränare får gå till höger och vänster, och man ser det inom politiken. Men så enkelt är det inte. Det är långtifrån alltid chefens fel.
Anna Kinberg Batra är förvisso inte den mest vältaliga av våra partiledare, hon har med rätta kritiserats för bristande förmåga att uttrycka sig i offentliga sammanhang, men utan politisk förnyelse i sikte är det svårt att sälja den konserverade gröten, även med mördande reklam.
Nu går politiken på sommarlov. Många tankar lär snurra i många partiledares huvud med drygt ett år kvar till valet.
Klarar Kristdemokraterna och Miljöpartiet fyraprocentsspärren, kan Anna Kinberg Batra vända den nedåtgående trenden, utan att regeringspartierna gör bort sig å det grövsta, klarar Sverigedemokraterna att kravla sig över 20 procent, även i skarpt läge, alltså i ett val?
Ska Moderaterna agera i partiledarfrågan så är det nu det ska ske, innan ett eventuellt byte på partiledarposten hamnar för nära inpå valet. Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande, håller dock huvudet kallt: Något nära förestående byte av partiledare är inte aktuellt. Min bedömning är att de allra flesta inom partiet, liksom jag, vill ge Anna chansen att komma tillbaka.
Vad Moderaterna behöver göra för att vinna tillbaka väljarnas förtroende är att formulera en offensiv politik, man måste ge svar på vilket parti man vill vara.
Att Moderaterna kan lägga partiledarstriden åt sidan är viktigt för hela Alliansen. Om de interna stridigheterna inom Moderaterna fortsätter minskar chanserna för de fyra borgerliga partierna att presentera en innehållsrik valplattform inför nästa års val.
För övrigt anser jag att det var fel att upplåta plats åt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) under Almedalsveckan. Bland annat ropade NMR slagord och störde flera politikerevenemang. Därmed har man visat sitt antidemokratiska ansikte. Politiker på Gotland ser nu över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Syftet är att stoppa organisationer med antidemokratiska och våldsbejakande budskap. Det är bra.