Vi kallade honom Osten. Osten därför att han hade hål på byxorna. Han var inte speciellt klipsk, glidtacklade till exempel på asfalt (en av få i världshistorien) när vi spelade fotboll på skolgården. Det var därför byxorna alltid var lappade och lagade. Osten var annorlunda och därmed ett lätt byte för skolans mobbare.
Sommarlovet går mot sitt slut, snart börjar skolan igen för såväl mobbade som mobbare, och för helt vanliga elever och deras lärare. Det är så lite som behövs för att hamna i de mobbades skara: fel intressen, fel musiksmak, fel klädstil eller utseende. Men det kan också handla om kön, etnicitet, religion eller funktionsnedsättning.
Det handlar om allt från elaka kommentarer och miner, blickar och utfrysning till fysiska kränkningar som knuffar, sparkar och slag.
I dag hade Osten räknats in i de mobbades skara, tillsammans med 60 000 andra elever, elever som startar höstterminen med en stor klump i magen. 60 000 elever är ungefär åtta procent, eller nästan en av tio, eller en till två i varje klass.
Trots ökad medvetenhet, trots återkommande anti-mobbningskampanjer och trots att flera kändisar offentligt gått ut och berättat om sina erfarenheter av mobbing händer det väldigt lite. Enligt Friends senaste rapport har det inte skett någon förbättring de senaste 20 åren.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill se ett trygghetslyft i skolan. Bättre utbildad skolpersonal ska komma tillrätta med mobbingen. Så är det i varje fall tänkt. Det är bra med utbildning, självklart, förhoppningsvis kan mobbingen också minska, men någon universallösning är det sannerligen inte. Skolan är nämligen inte ensam med en mobbningsproblematik. Det mobbas på arbetsplatser, i idrottsföreningar, i alla miljöer där människor träffas, möts och umgås.
Mobbing är därmed inte bara ett problem för skolan, det är ett problem för hela samhället. Vad som behövs är lite gammeldags konventioner, helt enkelt hur man umgås med varandra på ett juste sätt. Det behövs också att föräldrarna tar mer ansvar för vad deras barn gör och inte gör, både i det verkliga livet och på nätet.
Hur det gick för Osten?
Jo, det gick rätt bra. Han slutade skolan efter nian, jobbar på fabrik, är gift och har familj.
Men det är inte alla som det har gått lika bra för. Barn som mobbas drabbas ofta av depressioner, lägre självkänsla och får sämre skolresultat. De är därmed de eleverna som är de stora förlorarna i dagens kunskapsintensiva samhälle. Det är därför det är så viktigt att både långsiktigt och systematiskt jobba mot mobbing – på alla fronter.