Finnes: Parti utan en sammanhållen och konsekvent politik.
Sökes: Partiledare som kan få det att framstå som om politiken vore sammanhållen och konsekvent.
Den partiledaren var inte Anna Kinberg Batra. Så ur Moderaternas perspektiv var det som skedde troligen det minst dåliga av flera dåliga alternativ. Kinberg Batra avgår som partiledare. Hon menar att hon inte längre kan bedriva förnyelsearbetet av M-politiken.
– Det är för många moderater som bara ägnar sig åt det som kan beskrivas som självskadepolitik, sa hon vid fredagens pressträff.
Men Moderaternas problem tar inte slut här. Deras bekymmer är betydligt större än Kinberg Batra. Det största är var Moderaterna ska stå ideologiskt och politiskt. Om man ska vara ett klassikt liberalkonservativt parti eller om man ska ligga närmare den politiska mittfåran.
Med de ”Nya” Moderaterna styrde Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Per Schlingmann och kompani skutan åt vänster. Det var framgångsrikt. Under Kinberg Batras ledning har den ideologiska pendeln delvis svängt tillbaka mot en mer konservativ syn. Det har inte varit lika framgångsrikt.
Inte heller partiets nya linje att börja samtala med Sverigedemokraterna gillades av väljarna.
Att stormen som fick Kinberg Batra på fall kom just nu förvånar inte. De länsförbund som krävt hennes avgång har förmodligen kalkylerat så här: Ska vi agera så måste vi agera nu. Vi kan inte gå in i ett valår och i en valrörelse med ett parti som upplevs ha påfallande många interna konflikter.
Men som sagt var, partiets problem är inte över, de har bara börjat. Vad som händer nu är att valberedningen på allvar kommer att sättas i arbete med att vaska fram en kandidat som en majoritet i partiet kan ställa sig bakom. Men hur man än spanar så syns ingen sådan frälsare – ännu …
Det talas om den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson, men han har sagt att han inte har några partiledarplaner, och det talas om Elisabeth Svantesson, andre vice ordförande och talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Peter Danielsson, förste vice ordförande och kommunalråd i Helsingborg, borde enligt partihierarkin ta över, men har inte nämnts. Men han är relativt okänd och vad M behöver är ett känt ansikte att visa upp i tv-rutan nu när partiledarbytet sker så nära inpå ett val.
Drömmarna nämner namn som Carl Bildt och den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg. Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning, C, nämner Johan Forssell som i dag är Moderaternas talesperson i frågor om migration, sjukförsäkring, familjepolitik och pensioner.
Så här borde kravprofilen se ut: En person som är hyfsat känd eller som snabbt kan bli omtyckt av väljarna, som kan framstå som en trovärdig statsministerkandidat och som kan ena ett splittrat parti, som kan ”sminka över” de interna stridigheterna.
Den som tror att de stridigheterna är slut bara för att Kinberg Batra kliver ner från scenen tror nämligen fel.
Kinberg Batra tog strid in i det sista. Men till slut insåg hon, och hennes närmaste medarbetare, att slaget var förlorat. Den samlade bedömningen blev att hon saknade förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Då ska man sluta.
När VPK 1969 skakades av inre fraktionsstrider yttrade CH Hermansson orden som med tiden kommit att bli bevingade: ”Någon jävla ordning ska det va” i ett parti.”
Den tanken har nog tänkts både en och två gånger av Kinberg Batra. Att bringa ordning och reda i ett parti splittrat i olika falanger kommer inte att bli lätt.
Frågan är vem som klarar av och vill ta på sig den uppgiften.